Gyártók Mindenkinek adná elektromos platformját a VW

Mindenkinek adná elektromos platformját a VW

autopro.hu/H.J. | 2019.03.20 05:04

Mindenkinek adná elektromos platformját a VW

A Volkswagen bejelentette, hogy felajánlja a Modular Electric Toolkit (MEB) platformot azoknak az autógyártóknak, akik elektromos autót fejlesztenek. A modularitás révén több márka is azonos platformon futhatna. Az első partner, aki a MEB-et használja saját modellje fejlesztéséhez, az az e.GO Mobile AG német startup vállalat.

Hirdetés

A VW hangsúlyozza, hogy az MEB használható mind a nagyobb volumenű gyártások során, mind a rövid sorozatokban, mint például az e.GO által tervezett városi miniautóban, vagy a Volkswagen I.D. Buggy esetében. A cég CO2-semleges, biztonságos, kényelmes, és könnyen elérhető egyéni mobilitást kínál.

Az e.GO startup vállalat innovatív elektromos járművek fejlesztésén dolgozik, a VW-nel való közös projektje során pedig a VW Modular Electric Toolkit (MEB) platformját és a hozzá kapcsolódó digitális architektúrát alkalmazná, hogy kisebb, erősebb és költséghatékonyabb járműveket tudjon gyártani, főleg az európai ügyfelei számára.

A VW 2023-ig több mint 40 milliárd eurót fektet be az elektromos hajtásba, digitalizálásába és autonóm vezetés fejlesztésére, ebből 30 milliárd eurót kizárólag e-mobilitásra szánnak. A villamos járművek várhatóan 2025-ig a modellportfólió körülbelül egynegyedét teszik ki. Emellett a vállalat a Microsofttal is dolgozik a Volkswagen Automotive Cloud és a kapcsolt járműtechnológia fejlesztésében. Az ID lesz az első olyan jármű, amelybe már beépítik a technológiát, tervek szerint pedig 2020-ban hozzák forgalomba először, kezdetben még csak Európában.

A vállalatok szerint partnerségük által a Volkswagen új Azure-alapú, összekapcsolt gépjármű-szolgáltatásokat nyújthat, amelyek segítségével a vállalat gyorsabban átalakulhat szoftveralapú mobilitási szolgáltatóvá. A VW célja egy új, nagy teljesítményű szoftverarchitektúra kialakítása, ami a járműpark teljes hálózatépítését és a digitális hozzáadott értékű szolgáltatások fejlesztését is lehetővé teszi.

A MEB-platformot 8 gyártási helyszínen alkalmazzák a tisztán elektromos modellek gyártásához: Zwickau, Drezda, Emden Hannover (Németország), Anting, Foshan (Kína), Mlada Boleslav (Csehország) és Chattanooga (Tennessee, USA).

Nyitókép: e.GO Life

Kiemelt Partnereink