Gyártók Már a Ford Mondeóban sem bízhatunk?

Már a Ford Mondeóban sem bízhatunk?

autopro.hu/B.B. | 2017.08.14 12:33

Már a Ford Mondeóban sem bízhatunk?

Kritizáltak az amerikaiak, visszaszúrtak a németek – az eredmény, hogy már a Ford egyik legnépszerűbb modelljének programozásában is kutakodnak a hatóságok.

Hirdetés

Egy lapértesülésre hivatkozva, manipulációs szoftvereket keresve kezdtek nyomozásba a német hatóságok a Ford Mondeo károsanyag-kibocsátása miatt, írja az autonews.com. A 2.0 TCDi motorral szerelt modell ügye miatt a gyártó már felvette a kapcsolatot a német közlekedési hatósággal, a KBA-val és együttműködik azzal a vizsgálatok során.

A gyártó németországi vezetője, Gunnar Herrmann e-mailben szögezte le, hogy autóiban nem fut illegális program, így összes modellje és motortípusa megfelel a hatályos előírásoknak.

A nyomozás egy, a WirtschaftsWoche című lapban megjelent cikk miatt indult. A lap még csütörtökön írta meg, hogy a Mondeo emissziós adataiból nem zárható ki, hogy a gyártó tiltott szoftvereket alkalmazhat, valamint hogy egy meg nem nevezett tesztlabor máris vizsgálja a modellt. Németországban korábban már tesztelték a Focus és C-Max típusokat, ezek kibocsátásával akkor nem volt gond, a WirtschaftsWoche szerint viszont a Mondeo mostani ügye rosszabb képet fest a korábbi mérésekhez képest.

A német közlekedési minisztérium egyelőre kommentálta az esetet.

Hogy valóban komoly gyanúról van-e szó, mely az USA autógyártóit is emissziós botrányba sodorhatja, még nem tudni. Mindenesetre beszédes, hogy a Mondeo vizsgálata nem sokkal azután indult, hogy a Ford kritizálta a nem olyan régi német dízelcsúcs eredményeit, így előfordulhat, hogy csak egy kisebb adok-kapoknak lehetünk szemtanúi.

Kiemelt Partnereink