Archív Felpörgetné az elektromos autók értékesítését a Biden-adminisztráció

Felpörgetné az elektromos autók értékesítését a Biden-adminisztráció

autopro.hu/V.M. | 2021.02.19 10:20

Felpörgetné az elektromos autók értékesítését a Biden-adminisztráció

Fotó: Tesla

A Biden-adminisztráció egy új törvényjavaslat részeként 200 ezerről 600 ezerre növelné azoknak a teljesen elektromos autóknak gyártónkénti számát, amik után a vásárlókat adókedvezmény illeti meg. A módosítással a Tesla mellett az elektromobilitás felé forduló tradicionális autógyártók is jól járnának.

A Growing Renewable Energy and Efficiency Now (GREEN) Act, vagyis a Megújuló energiaforrások és energiahatékonyság azonnali növeléséről szóló törvény részét képző módosítás azt jelentené, hogy további 400 ezer Tesla-vásárló juthatna hozzá új járművéhez olcsóbban, egyúttal a Model 3 ára 30 ezer dollár alá csökkenne. Azon gyártók esetében tehát, amik már túllépték a 200 ezres határértéket, a törvény hatályba lépéséig értékesített további autókat nem vonnák le az új 400 ezres keretből.

A 600 ezer jármű eladását követően – ahogy most is – kezdetét venné a kivezetési szakasz. Az első negyedévben az adókedvezmény értéke a felére csökkenne, majd azután fokozatosan megszűnne.

Az új törvény élénkítően hatna a villanyautók értékesítésére, segítve a tradicionális autógyártókat a technológiai átmenetben. Az állami ösztönzésre nagy szükség van, a legnagyobb amerikai autóipari szakszervezet, a United Auto Workers szerint ugyanis az elektromos autók „nem rezonálnak” az amerikai vásárlókkal.

Nem most vetődött fel a több kedvezmény ötlete

Az új adminisztráció tervezete nem újszerű. 2019-ben egy kétpárti támogatottságot élvező törvényjavaslatban (Driving America Forward Act) a fentiekkel azonos módosítások szerepeltek, Donald Trump, akkori amerikai elnök ellenállása miatt azonban elhasalt a javaslat.

Trump ideje alatt több klímavédelmet szolgáló szabályozáson is enyhítettek, a Biden-adminisztráció azonban 180 fokos irányváltást hozott e téren. Joe Biden amerikai elnök egy olyan kormányrendeletet is hozott, ami középpontba helyezi a klímapolitikát.

A rendelet többek között arra szólítja a szövetségi szerveket, hogy azonosítsanak be minden fosszilis energiahordozóra irányuló támogatást, majd tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy a szövetségi törvények által lehetővé tett legminimálisabb mértékben támogassák közvetlen módon a fosszilis energiahordozókat.

Felbátorodott Musk

Az electrive.com szerint pont az irányváltás hatására dönthetett úgy a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk, hogy felveti a szén-dioxid megadóztatását. A cégvezető egy podcast alkalmával elmondta, hogy beszélt a Biden-adminisztrációval egy karbonadó implementálásáról, amire azonban úgy reagáltak, hogy az politikai szempontból kivitelezhetetlen lenne.

Egy, a benzin, illetve a szénnel és földgázzal termelt elektromos áram árát növelő adó segítené a Tesla eladásait, így érthető, hogy az elektromosautó-gyártó miért szeretné megadóztatni a globális felmelegedés fő okozójának tartott gáz kibocsátását.

Kiemelt Partnereink