Elemzések Vezetőváltás a hazai autógyáraknál – ez történt a 4. héten

Vezetőváltás a hazai autógyáraknál – ez történt a 4. héten

Végh Martin | 2024.01.29 07:20

Vezetőváltás a hazai autógyáraknál – ez történt a 4. héten

Fotó: Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.

Az előző héten kettő hazai autógyár vezetésében is változást jelentettek be, sőt, egy nagy beszállító egyik hazai üzeme is új igazgatót kapott. Külföldön a jó értékesítési eredmények mellett leépítésről és sztrájkról is érkezett hír. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Az elmúlt héten kettő hazai autógyár esetében is vezetőváltozást jelentettek be. Az egyik a győri Audi Hungaria, ahol február 1-től Alfons Dintnert váltva Michael Breme veszi át az igazgatóság elnöki pozícióját. Az autóipari szakember egy korábbi pozíciójában már felelt a győri üzem szerszámgyárának működtetéséért.

Kecskeméten a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. igazgatói posztját januártól tölti be Jens Bühler, akinek új szerepkörében az üzem bővítését és az új modellek gyártásba bevezetését kell majd felügyelnie. Elődje, Christian Wolff nyolc évig irányította a magyarországi üzemet.

A Continentalnál szintén vezetőváltás történt az év elején. Január 1-jén a Continental Automotive Hungary Kft. budapesti gyárának igazgatói székét Dapsy Zoltán foglalta el, aki korábban a beszállító veszprémi gyárát vezette. Elődje, Dr. Keszte Róbert megőrzi országigazgatói pozícióját, ami mellett más nemzetközi kihívásokat is keres a Continental berkein belül.

A milánói metróhálózatra készülő új szerelvényekbe számos Magyarországon fejlesztett és gyártott részegység kerül. Ezek közül a személyvonati központi ütköző- és vonókészülék első sorozatgyártott példányai nemrég készültek el a Knorr-Bremse budapesti üzemében, ahonnan már útnak is indították őket az olaszországi nagyvárosba.

Jó híreket kaptak a gyártók

A növelt teljesítményű BMW-ket fejlesztő és kínáló BMW M GmbH 2023-ban új értékesítési rekordot ért el. A vállalat első alkalommal adott el egy év alatt 200 ezernél több járművet, hála az értékesítése 14,3 százalékos éves növekedésének.

Növekvő eladásokról számolhatott be a Volvo Csoport haszongépjármű-gyártó is, ami 2023-ban bevételét és a nyereségét is várakozásokat meghaladó mértékben tudta növelni. Ugyanakkor a megrendelések számának csökkenése az idei évre kisebb forgalmat vetít előre.

A Tesla jelenleg kettő új modellt is tervez. Ezek egyike az elmúlt években már sokszor szóba került „olcsó” Tesla. A hírek szerint a vállalat már 2025-ben megkezdené az új típus gyártását, ami egy kompakt crossover lesz.

Az Audi győzelmet arathat a bíróságon. Legalábbis ezt vetíti előre az Európai Bíróság véleményalkotása, amiben egy folyamatban lévő védjegyhasználati vita kapcsán gyakorlatilag az autógyártónak adott igazat.

Azért közel sem volt felhőtlen a hét

Mexikóból már rosszabb hírt kapott a négykarikás vállalat. Miután a bértárgyalások nem hoztak eredményt, a helyi gyárának szakszervezeti dolgozói munkabeszüntetést hirdettek, a vállalat ajánlatánál jóval magasabb béremelést követelve.

Ennél rosszabb a helyzet a brit Arrival háza táján. Hírek szerint az elektromos haszonjárműveket fejlesztő startup elkezdte a felkészülést arra az esetre, ha fizetésképtelenné válna. Ennek bekövetkezése azt jelentené, hogy viszonylag rövid időn belül már a sokadik e-mobilitási startup fogy ki a pénzből.

Míg az Arrival esetében kérdéses a pozíciók jövője, addig a Bosch-nál már döntés született további 1200, többségében németországi munkahely megszüntetéséről. Az elbocsátások a Cross Domain Computing Solutions területét érintik.

A fejlődés útján a francia és a brit autóipar

Franciaországban 2027-ben kezdheti meg a termelést a tajvani ProLogium Technology akkumulátorgyára. Az üzem különlegességét az adja, hogy szilárdtest akkukat fog előállítani, amik nagyobb hatótávolságot és biztonságot ígérnek konvencionális társaikkal összevetve.

Tavaly az Egyesült Királyság járműgyártása 2019 óta először lépte át az egymilliót, hála az éves bázison mért közel 17 százalékos növekedésnek. Ehhez hozzájárult a chiphiány enyhülése és az elektromos modellek gyártásának felpörgése.

Január 28-29-én ismét kétnapos sztrájkot tart a Volánbusznál a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet, mely egyúttal a pécsi Tüke Busznál is a munka fel nem vételére szólította tagjait. A szakszervezet az ajánlottnál nagyobb béremelést követel, miközben a hároméves bérmegállapodást is kifogásolja.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink