Gyártók Már jövőre érkezhet a Tesla „olcsó” autója

Már jövőre érkezhet a Tesla „olcsó” autója

autopro.hu/P.B. | 2024.01.25 04:17

Már jövőre érkezhet a Tesla „olcsó” autója

Fotó: Tesla

Már a jövő év közepén megkezdheti egyik új modelljének gyártását a Tesla. Az autó két forrás szerint egy kompakt crossover lesz, amit tömegpiaci terméknek szán a gyártó. A modell egyelőre a Redwood kódnév alatt fut a cégen belül.

Hirdetés

A Tesla nemrégiben közölte a beszállítóival, hogy 2025 közepén egy új modell gyártását szeretné megkezdeni – írja a Reuters az ügyre rálátó négy forrásra hivatkozva, akik közül ketten is kompakt crossoverként definiálták a tervezett modellt.

A lépés nem lenne meglepetés, Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója korábban már többször beszélt arról, hogy egy megfizethető modellt is piacra dobna a vállalat. Egy ilyen autó már a következő generációs platformra épülne. A tervek között szerepel egy 25 ezer dolláros (mintegy 8,8 millió forint) körüli áron elérhető belépőmodell, ami versenyképessé teheti a Teslát a belső égésű motorral hajtott autókkal szemben is.

A Reuters által idézett források szerint a Tesla már tavaly „árajánlatkéréseket” kért a Redwood modellre a beszállítóktól, és heti 10 ezer jármű gyártási mennyiségét prognosztizálta. Három forrás szerint a gyártás 2025 júniusában indulna. A Tesla egyelőre nem kommentálta a híreszteléseket.

Két új modell jöhet

Musk májusban nyilatkozott arról, hogy a Tesla két új terméken dolgozik, a két modellből együttesen évi ötmillió példányt adnának el. „A termékek tervezési és gyártási technikái mindenek felett állnak, ami az iparágban most jelen van” - mondta akkor Musk a Tesla éves közgyűlésén.

A két tervezett termék egy „olcsó” robotaxi és egy 25 ezer dolláros elektromos autó lesz, amik ugyanazon a járműarchitektúrán alapulnak. Musk 2022-ben mondta azt, hogy a Tesla 2024-ben futurisztikus megjelenésű, dedikált önvezető taxit fog készíteni.

A már említett következő generációs Tesla architektúra belső elnevezése „NV9X”. Erre a platformra legalább kettő, de lehetséges, hogy több modell fog épülni a Reuters forrásai szerint.

Dolgoznak az olcsóbb autókon

Amint azt a közelmúltban láthattuk, a Tesla esetében nem ritka, hogy az előzetes terveket sem időben, sem a meghatározott árban nem sikerül tartani – erre jó példa a hosszú várakozás után nemrégiben megjelenő Cybertruck is.

Két forrás állítása szerint a Tesla korábban egy Honda Civic alapos szétszedésével vizsgálta, hogyan lehet olcsóbb​ autókat készíteni. Emellett az amerikai autógyártó a berlini üzemében is tervezi egy olcsóbb modell gyártását, valamint Indiában is építene egy gyárat, ahol szintén az elérhető árú autók összeszerelése lenne a cél.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink