Gyártók Közel a bedőléshez egy újabb e-mobilitási cég?

Közel a bedőléshez egy újabb e-mobilitási cég?

autopro.hu/V.M. | 2024.01.23 11:20

Közel a bedőléshez egy újabb e-mobilitási cég?

Fotó: Arrival

Az elektromos haszonjárművek fejlesztésére és gyártására vállalkozott brit Arrival kiszivárgott információk szerint egyre közelebb kerül a fizetésképtelenséghez, mely bekövetkeztére már elkezdte a felkészülést a vállalatvezetés.

Hirdetés

A Sky News jelentése szerint a többek között elektromos furgonokat fejlesztő Arrival a további tőkebevonás sikertelensége esetén az EY tanácsadó céget kérheti fel a csődfelügyelői szerepre, aminek érdekében már folynak a tárgyalások.

Az Arrival korábban a Hyundai, a Kia és a United Parcel Service támogatását is élvezte, az elmúlt időszak nehézségei azonban jelentősen rontották a vállalkozás pénzügyi helyzetét. Ezt aláhúzza, hogy tavaly év végén a cég értékesítése is szóba került, korábban pedig a dolgozói állomány negyedét leépítették.

Az Arrival helyzetén javított volna a Kensington Capital Acquisition Corp V vállalattal való egyesülés, amit 2023 tavaszán jelentettek be. A célzottan akvizícióra létrehozott vállalattal egyé válás több százmillió dollárhoz juttatta volna az Arrivalt, azonban az ügylet máig ismeretlen okokból meghiúsult – idézte fel a Reuters.

Mások is bedobták a törülközőt

A brit vállalkozás esete mindazonáltal nem egyedi. A járvány ideje alatt számos elektromobilitási startup kapott lökést a befektetőktől, akik a következő Teslát keresve biztosítottak tőkét a fejlesztésekhez és a gyártókapacitások megteremtéséhez.

Az elmúlt évek változásai, konkrétan az ellátási problémák, az infláció, illetve a magas kamatlábak azonban megnövelték a feltörekvő vállalkozások kiadásait, miközben a befektetők óvatosabbá váltak, beszűkítve a forrásszerzési lehetőségeket. Ennek eredményeként az elmúlt évben több e-mobilitási startup is csődbe ment. Köztük volt a pickupokat gyártó Lordstown Motors, a részegységeket fejlesztő amerikai Proterra és a svéd Volta Trucks teherautógyártó is. Mindazonáltal utóbbi kettő cég végül új esélyt kapott új tulajdonosaik révén.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink