Gyártók Béremelésért sztrájkolnak az Audi dolgozói

Béremelésért sztrájkolnak az Audi dolgozói

autopro.hu/V.M. | 2024.01.25 11:18

Béremelésért sztrájkolnak az Audi dolgozói

Fotó: Audi MediaCenter

Az Audi szakszervezeti munkavállalói sztrájkba kezdtek Mexikóban, miután nem sikerült megállapodni az esedékes béremelés mértékéről. A vállalat szerint a felek álláspontjai távol vannak egymástól.

Hirdetés

A munkabeszüntetés megkezdését követően az Audi mintegy ezer dolgozója tüntetett a vállalat Puebla mexikói szövetségi államban található üzeme előtt azt skandálva, hogy „Dolgozók vagyunk, nem koldusok.”

Az Audi közlése szerint munkavállalói azután vonultak utcára, hogy a szakszervezet elutasította a 6,5 százalékos bérfejlesztésről szóló ajánlatát, amivel szemben a szakszervezet 15,5 százalékos követelése áll. Az autógyártó a Reuters által idézett közleményében túl magasnak minősítette a munkavállalói oldal kérését, hozzátéve, hogy nyitottak a további párbeszéd iránt.

Az előző évben az autógyártó és az Audi Mexikó Dolgozóinak Független Szakszervezete 9,4 százalékos béremelésben állapodtak meg. Ezzel a mexikói autógyárak viszonyában az Audi üzem dolgozói kapták az egyik legnagyobb mértékű emelést.

2023 folyamán a világ számos más pontján is fizetésemelésért ültek tárgyalóasztalhoz a munkavállalók képviselői az autógyártókkal. Tárgyalások folytak az Audi Hungariánál, Koreában a Hyundai-nál, a japán autógyártóknál, Olaszországban, illetve az Egyesült Államokban is, ahol a nagy amerikai autógyártókat másfél hónapos sztrájkkal szorították kedvezőbb ajánlatok tételére.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink