Elemzések Tovább drágultak a műanyagok 2021-ben

Tovább drágultak a műanyagok 2021-ben

autopro.hu/V.M. | 2022.04.01 07:17

Tovább drágultak a műanyagok 2021-ben

Fotó: BASF Press photos

Az előző év utolsó három hónapja egyhuzamban már a hatodik negyedév volt, mikor a műanyag alapanyagok termelői árai növekedtek az Európai Unióban, ezzel továbbra is fenntartva a költségnyomást a műanyag késztermékek gyártóin – derül ki a Plastics Europe, az Európai Műanyaggyártók Szövetségének adataiból.

Hirdetés

A Szövetség legfrissebb negyedéves jelentése szerint 2021 utolsó negyedévében a műanyagárak 5,5 százalékkal nőttek az előző három hónaphoz viszonyítva, míg éves összevetésben mintegy harmadával, 37,5 százalékkal emelkedtek.

Az áremelkedés fő oka a nafta drágulása volt: éves szinten a műanyaggyártás legfontosabb alapanyagának ára Európában 95 százalékkal nőtt. Emellett az energiaárak, a szállítási költségek, illetve az adalékanyagok árai csakugyan nőttek, hozzájárulva a műanyaggyártás költségeinek felfele íveléséhez.

Az árak szűnni nem akaró emelkedése további nyomást helyez a műanyagokat termelésükben felhasználó vállalatokra, rontva azok nyereségességét.

Növekvő termelés és export

Bár a várttól elmaradó mértékben, de 2021-ben az élelmiszeripar, az elektronikai szektor, a vegyipar, valamint az építőipar is növelte kibocsátását Európában, ezzel támogatva a műanyaggyártás növekedését, ami a globális ellátási problémák és a magas energiaárak ellenére is 8,2 százalékot tett ki éves szinten.

Az európai autóipar teljesítménye viszont 0,4 százalékkal csökkent, továbbá a félvezetőhiány idén is hátráltatni fogja az iparág világjárvány utáni magához térését. Ez fájdalmasan érint számos európai műanyagipari beszállítót – mutat rá kiadványában a Szövetség.

Ami az exportot illeti, annak értéke 2021 utolsó negyedévében 2,6 százalékkal múlta felül a megelőző negyedévit. A kivitel közel fele, 46 százaléka irányult az EU-n kívüli európai országokba, míg a második legnagyobb részt Ázsia hasította ki 27 százalékkal.

Rosszul jön a háború

A Szövetség felhívja rá a figyelmet, hogy az orosz-ukrán háború az európai műanyagtermelőkre is hatással van. Bár 2021-ben a műanyagok exportjának csak 2,6 százaléka irányult Oroszországba, Fehéroroszországba és Ukrajnába, a szankciók és egyéb okok miatt beszűkült kereskedelmi lehetőségek negatív következményekkel járnak.

Ezenkívül ugyancsak megérzi az igencsak energiaintenzív műanyaggyártás az olaj és gáz árának háború miatti megugrását – jegyzi meg a műanyagipari szövetség, ami árakra és termelésre vonatkozó pontos előrejelzést nem adott közre kiadványában.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink