Elemzések Mérföldkőnél a győri autógyártás – ez történt a 29. héten

Mérföldkőnél a győri autógyártás – ez történt a 29. héten

Végh Martin | 2023.07.24 07:23

Mérföldkőnél a győri autógyártás – ez történt a 29. héten

Fotó: Audi MediaCenter

Az Audi Hungaria győri üzemében elkészült a kétmilliomodik autó. Külföldön gyárépítésekről és gyárbővítésekről érkeztek hírek, és az is körvonalazódik, hogy mi lesz a Continental egyik bezárásra ítélt üzemének és dolgozóinak a sorsa. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Az idei év nemcsak azért jelentős mérföldkő az Audi Hungaria számára, mert harminc éves a vállalat, hanem azért is, mert most készült el a kétmilliomodik autó a győri üzemben. A gyártósorról előző héten legördült jármű egy Audi RS Q3 Sportback, melynek lelkét egy olyan motor adja, amit szintén magyar dolgozók szereltek össze.

Gyártásba fektetnek az OEM-ek

Az előző héten több gyárépítéssel és gyárbővítéssel kapcsolatos hír is érkezett. Ezek egyike a BMW Steyr-i üzemével volt kapcsolatos, bár sajnálatos módon nem jó fejlemények miatt. Egy még épülő üzemcsarnokban tűz pusztított, jelentős anyagi kárt hagyva maga után.

A Volkswagen Csoporthoz tartozó Seat 300 millió euróból épít egy akkumulátorösszeszerelő-üzemet Martorell-ben, kiegészítve az ott folyó autógyártást. Ez azt jelenti, hogy a jövőben az akkumulátorokat a felhasználás helyén készíthetik majd.

A vietnami VinFast bár még csak nemrég jelent meg az amerikai piacon, máris megkezdi egy gyár építését az Egyesült Államokban. A termelés 2025-ben kezdődhet meg az üzemben.

A Tesla megduplázná Berlinhez közeli gyára kapacitását, mind az autógyártásban, mind az akkumulátorcella-gyártásban. A fejlesztések végeztével a vállalat egyetlen európai üzemében évente akár egymillió autót is készíthetnek.

Javuló eladások

Elon Musk cége nem csak a gyártóbázis tekintetében növekszik. A második negyedévben rekord számokat produkált a legyártott autók, a kiszállítások és az árbevétel tekintetében is.

Az év első felében a Volkswagen konszern eladásain belül a tisztán elektromos autók aránya 7,4 százalékra ugrott hála annak, hogy éves összevetésben közel másfélszeresére nőtt az ilyen modellek értékesítése.

Jó értékesítési eredményekről számolhatott be a Renault is. A francia vállalat eladásai világszinten 13 százalékkal, Európában pedig negyedével emelkedtek.

A japán Mitsubishinél már azonban nem volt ok ünneplésre. A vállalat hivatalosan is távozik a kínai piacról, miután eladásai annyira beestek, hogy az elmúlt hónapokban helyi üzemében nem folyt termelés.

Új akkugyárak épülnek

A Jaguar Land Rovert birtokló indiai Tata az Egyesült Királyságban épít akkumulátorcella-gyárat. A brit autóipar jövője szempontjából fontos üzem nem csak a JLR, hanem más gyártók igényeit is fedezheti majd.

A Volvo és a Northvolt svédországi akkumulátorcella-gyára is közelebb került a megvalósuláshoz egy fontos svéd hatósági engedély megkapásával. A beruházás a tervek szerint még idén megkezdődik.

A Continental német dolgozóinak a Stiebel Eltron épületgépészeti cég adhat reményt a továbbfoglalkoztatásra. Az autóipari beszállító gilfhorni telephelyét bezárná, a Stiebel Eltron azonban késznek mutatkozik átvenni azt.

Növekvő eladások, szürke kilátások

Az idei június volt az első hónap, mikor Európában több tisztán elektromos új autót adtak el, mint új dízelhajtásút. Az értékesítéseket még mindig a benzines modellek vezetik, a forgalomba helyezések azonban leginkább a tisztán elektromos szegmensben nőnek.

A német autóipar képviseleti szervezete, a VDA felfele módosította az európai autópiacra vonatkozó előrejelzését, ugyanakkor megtartva pesszimista hangvételét az új megrendelések csekély száma miatt, melyek hosszabb távon inkább borús képet festenek.

A cseh autógyártás volumene mostanra megközelítette a válság előtti utolsó, 2019-es év számait. Az év első hat hónapjában ötödével több személyautó készült az országban, mint egy éve.

Budapesten ismét elektromos buszokat kezdtek tesztelni. A három vonalon tesztelt kettő MAN autóbusz július végéig és augusztus elejéig fog utasokat szállítani a fővárosban.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink