Gyártók Indiai akkugyár biztosítja a brit autóipar jövőjét

Indiai akkugyár biztosítja a brit autóipar jövőjét

autopro.hu/V.M. | 2023.07.19 17:22

Indiai akkugyár biztosítja a brit autóipar jövőjét

Fotó: Jaguar Media

A brit kormány és a Tata Csoport bejelentették, hogy a Jaguar Land Rovert birtokló indiai cégcsoport az első Indián kívüli akkumulátorcella-gyárát az Egyesült Királyságban építi fel. A beruházás meghatározónak ígérkezik a brit autóipar jövőjének szempontjából.

A Tata Csoport 4 milliárd fontot (4,6 milliárd eurót) invesztál az új létesítménybe, amely a brit autóipar történelmének egyik legnagyobb összegű beruházását testesíti meg.

Az új üzem a Jaguar Land Rovert, illetve potenciálisan más autógyártókat is el fog látni akkumulátorcellákkal, ezzel támogatva a brit autóipar elektrifikációját.

Nagyon kellett a beruházás

Az Egyesült Királyság egyelőre nem rendelkezik jelentős akkumulátorgyártási kapacitással, ami még fontosabbá teszi a Tata beruházását, amelynek alternatív helyszíneként Spanyolország is szóba jött korábbi sajtóértesülések szerint. Az akkugyárak hiánya aggodalmakat szült a brit autógyártás jövőjével kapcsolatban, mivel helyi akkutermelés nélkül az autógyártók üzemeik áttelepítéséről dönthetnek a jövőben.

Az üzem termelési kapacitása évi 40 gigawattóra lesz az első fázis befejezése után, amivel a brit autógyártás által 2030-ban megkövetelt akkumulátorcella-mennyiség közel felét lesz képes biztosítani.

A működését 2026-ban megkezdő gyár közvetlen módon 4000 munkahelyet hoz létre, az ellátási láncán belül pedig több ezer továbbit előreláthatóan – áll a beruházásról szóló közleményben.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink