Gyártók Újabb akkugyár építését jelentette be a VW

Újabb akkugyár építését jelentette be a VW

autopro.hu/P.B. | 2023.07.19 12:23

Újabb akkugyár építését jelentette be a VW

Fotó: Seat

A Volkswagen Csoport spanyol leányvállalata, a Seat hivatalosan bejelentette, hogy háromszázmillió eurót (több mint 112 milliárd forint) fektet be arra, hogy akkumulátorösszeszerelő-üzemet építsen Martorell-ben, ahol egy 64 ezer négyzetméteres létesítménnyel rendelkezik.

A bejelentésből következik, hogy a jövőben az elektromos autók gyártáshoz használt akkumulátorcsomagokat is a spanyol járműgyárban, házon belül szerelik majd össze a Seatnál. Sőt, az akkumulátorcellák is Spanyolországba fognak készülni, a Valencia melletti Saguntban – ahol márciusban kezdte meg akkugyárának építését a VW.

A sajtóközlemény szerint a martorelli akkumulátorok összeszerelése a 10-es műhellyel szomszédos lesz, ahol a Volkswagen Csoport néhány elektromos autóját fogják gyártani, köztük a Cupra Ravalt is. Ennek célja a logisztikai folyamatok optimalizálása és az ökológiai lábnyom csökkentése.

A Seat a közleményben nem árult el részleteket az új akkumulátor-szerelvény gyártási kapacitásáról. A 300 millió eurós beruházáson kívül mindössze 400 közvetlen és 100 közvetett munkahelyet említenek, amelyeket a projekt teremt.

Jó a helyzet Spanyolországban

A Volkswagennek az említetteken túl továbbra is van járműgyára a spanyolországi Pamplonában, ahol a jövőben elektromos autókat is gyártanak majd. A Cupra Raval és a VW ID.2 kisautók Martorellben készülnek, a VW ID.2 X crossover változatok és azok Škoda logós testvérei pedig Pamplonában gördülnek le a gyártósorról. Egyelőre nem tudni, hogy a Martorell-ben összeszerelt akkukból jut-e majd Pamplonába is.

„Az építkezés a következő hetekben kezdődik, és a tervek szerint 2025-ben fejeződik be. Ez a létesítmény alapvető fontosságú cégünk számára” – idézi a közlemény Wayne Griffiths-t, a Seat és a Cupra vezérigazgatóját.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink