Elemzések Megduplázza kecskeméti gyárát a Mercedes – ez történt a 15. héten

Megduplázza kecskeméti gyárát a Mercedes – ez történt a 15. héten

Végh Martin | 2023.04.17 07:17

Megduplázza kecskeméti gyárát a Mercedes – ez történt a 15. héten

Fotó: Facebook/szijjarto.peter.official

Mind fizikai méreteiben, mind a konszernben betöltött szerepében szintet lép a Mercedes magyarországi gyára. Debrecenben a rivális BMW üzeme érkezett fontos mérföldkőhöz, az Egyesült Államok pedig követni létszik Európát az emissziós szigorításban. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Hirdetés

A Mercedes-Benz kecskeméti gyárának gyártóterülete meg fog duplázódni a most zajló és tervben lévő beruházásoknak köszönhetően, mely által a létesítmény a német OEM egyik legjelentősebb gyártóegységévé válik. A fejlesztések az új platformra épülő elektromos modellek gyártását szolgálják, ami már jövőre elkezdődik.

A BMW épülőben lévő debreceni gyáránál bokrétaavató ünnepséget tartottak miután a szintén elektromos autók készítésére tervezett létesítmény elérte legmagasabb pontját.

Márciusban fontos pert nyert a Széles Gábor érdekeltségébe tartozó Ikarus, így már csak ez a járműgyártó használhatja az Ikarus nevet. A magyar buszgyártó új arculattal ünnepli a bíróságon aratott győzelmet.

A villamosenergia-felhasználást optimalizáló innovatív rendszer fejlesztésére nyert el támogatást a PowerQuattro Zrt. által vezetett konzorcium. A projekt keretében egy villamoshálózat terheltségét csökkentő akkumulátoros rendszert fognak telepíteni, melyhez egy elektromos buszok töltésére szolgáló berendezést is csatlakoztatnak.

Vegyes eredmények

A BMW Csoport az első negyedévben az egy évvel korábbitól elmaradó eladási számokat mutathatott fel. Ennek ellenére a vállalatnál továbbra is bíznak abban, hogy a teljes évben képesek lesznek felülmúlni tavalyi eredményüket.

Egy másik német prémiumautó-gyártó, a Mercedes-Benz eladásai ellenben növekedtek az első hónapokban. Ebben jelentős szerep jutott az elektromos és luxus kategóriájú modelleknek.

Az orosz GAZ Csoport mintegy 350 millió dollárt követel egykori partnerétől, a Volkswagentől, miután az felbontotta a járművei bérgyártására irányuló szerződést az ukrajnai háború kitörésére reagálva.

A Daimler Truck új alkatrészgyártó üzem építését kezdte meg a németországi Halberstadt városában. A létesítmény fontos része a vállalat azon tervének, hogy globális logisztikai központjává tegye a települést.

Elektrifikációs bejelentések

A Hyundai Motor Csoport 2030-ra a világ három vezető villanyautó-gyártóinak egyike szeretne lenni. A vállalatcsoport ennek érdekében sok milliárd dollárból fejleszti a koreai elektromosautó-ökoszisztémát, illetve saját elektromobilitási kompetenciáit.

A Ford szintén elektrifikációval kapcsolatos bejelentést tett az elmúlt héten. A vállalat az egyik kanadai üzemét elektromos autók gyártóközpontjává alakítja át közel 2 milliárd dollár befektetésével.

A kínai Svolt akkumulátorgyártó az eddig bejelentett kettőn felül további három akkumulátorcella-gyárat építene Európában. Az üzemek egyikét valahol Kelet-Európában építené fel a vállalat.

Az Európai Unióhoz hasonlóan az Egyesült Államok is felgyorsítaná az elektrifikációt. Egy új tervezet úgy szigorítaná az emissziós előírásokat, hogy azok teljesítése a következő évtized elejére a villanyautó-eladások drasztikus növelését követelné meg a gyártóktól. Mindazonáltal a belső égésű motoros új autók tiltása nincs napirenden.

Márciusban minimálisan ugyan, de több autót értékesítettek a világ legnagyobb újautó-piacán, Kínában. Az első negyedévben azonban így is nagyot esett az eladások száma.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink