Beszállítók Akkugyárakkal árasztaná el Európát a Svolt

Akkugyárakkal árasztaná el Európát a Svolt

autopro.hu/V.M. | 2023.04.14 08:18

Akkugyárakkal árasztaná el Európát a Svolt

Fotó: SVolt

Az akkumulátorokat gyártó kínai Svolt Energy Technology Co nem kevesebb, mint öt üzemmel kíván rendelkezni Európában, és a létesítmények egyikét valahol Kelet-Európában építené fel.

Hirdetés

A Svolt korábban már bejelentette kettő németországi üzem építését. Egy még 2020-ban bejelentett gyárát a Saar-vidéken építi, míg a második, 2022 őszén bejelentett gyárat Brandenburgban fogja felhúzni – ugyanabban a tartományban, ahol a Tesla európai üzeme is működik.

Most a vállalat további helyszíneket keres Kelet-, Észak- és Nyugat-Európában három újabb akkumulátorcella-gyár telepítéséhez. A létesítmények legnagyobbika 20 gigawattórás kapacitással fog rendelkezni.

A tervekről eredetileg a Bloomberg számolt be a Svolt európai vezetőjével, Kai-Uwe Wollenhaupttal készített interjúja alapján. Az interjút szemléző Reuters beszámolója szerint a vezető akkor azt is megosztotta, hogy a vállalat legalább 50 gigawattóra akkumulátorcella-gyártó kapacitással szeretne rendelkezni Európában.

Marad a kínai függés

A Svolt tervei hozzásegíthetik Európát a helyi akkumulátor-értéklánc kiépítéséhez. Ugyanakkor kínai vállalatról lévén szó, az EU-s zöld és elektromos átmenet kínai függőségét mégsem képes érdemben csökkenteni.

Valójában az európai akkumulátorgyártó kapacitások igen nagy hányadát fogják kínai kézben lévő cégek biztosítani még a következő évtized elején is. A legtöbb kapacitás a kínai CATL kezében lesz, melynek első európai üzeme Németországban működik, a másodikat pedig Debrecenben építi.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink