Elemzések Megállapodtak a béremelésről a győri Audinál – ez történt a 12. héten

Megállapodtak a béremelésről a győri Audinál – ez történt a 12. héten

Pörge Béla | 2023.03.27 07:17

Megállapodtak a béremelésről a győri Audinál – ez történt a 12. héten

Fotó: Audi Hungaria NewsRoom

Nagy beruházásra készül Kecskeméten a Mercedes-Benz, megállapodott a szakszervezettel a győri Audi, duális képzést indított a Suzuki, díjazták az év befektetőit. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Bővelkedett izgalmak a mögöttünk hagyott hét a hazai járműgyárakat illetően. Először arról érkezett hír, hogy a Mercedes-Benz kecskeméti üzeme azon három gyár között van, amelyekre együttesen eurómilliárdokat költ a német vállalat az elektrifikáció jegyében. A hét végére az is kiderült, hogy befektetői életműdíjat kapott a Mercedes-Benz.

Közben a Magyar Suzuki duális képzést indított Esztergomban a fiatalok megfelelő oktatását szem előtt tartva, míg az Audi Hungariánál javában zajlottak a bértárgyalások a munkáltató és a szakszervezet között, és végül ezek a megbeszélések sikert értek: péntekre megállapodott a két fél, megszületett a 17 százalékos béremelésről szóló egyesség.

Végezetül a BMW háza tájáról is beszámolhattunk egy érdekességről, ugyanis a debreceni üzem már termel – igaz, egyelőre csak virtuális formában.

Nagyszabású villamosítási tervek

Természetesen az elektromobilitással kapcsolatban szinte mindig történik valami érdekesség. Új török OEM született – azaz már létezett maga a vállalat, de március közepére el is készült az első elektromos autója, míg szintén török vonatkozású hír, hogy Észak-Cipruson is bejelentkezett egy új gyártó.

A Volkswagen Csoporton belül is bőven akadtak történések: kiderült, hogy az elektromos Porsche Cayenne is Pozsonyban fog készülni, a Seat almárkája, a 2024-ben Győrben is megjelenő Cupra pedig az USA piacára törne be. Ezzel együtt maga a Volkswagen márka is javítani tudott az eredményein, Spanyolországban pedig komoly terveket dédelget a legnépszerűbb európai márka.

Nem engedik el a belső égésű motorokat

Kiemelten fontos eseménye volt a hétnek, hogy az Európai Bizottság új tervezete már teret enged az új autókban a belső égésű motoroknak 2035 után is, amennyiben azokat szintetikus, zéró emissziós anyagokkal hajtják. Ez az ajánlat sem felelt meg azonban mindenkinek, így még nem született megállapodás a héten.

Az olaszok a bioüzemanyagoknak szeretnének szerepet, míg a németek a szabályozás részletein változtatnának.

Ahogyan fent már említettük, a 12. héten került sor a Nemzeti Befektetési Ügynökség - HIPA Az Év Befektetője 2022 díjátadó gálára. Összesen kilenc díjat osztottak ki, ebből hatnak volt közvetlen járműipari érintettsége. A járműiparból érkezett díjazottak között van a Continental, a Mercedes-Benz, a Titán '94, a Nio, a CATL és a W-Scope is.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink