Beszállítók Az év stratégiai befektetője lett a CATL

Az év stratégiai befektetője lett a CATL

Pörge Béla | 2023.03.24 10:25

Az év stratégiai befektetője lett a CATL

Az összes díjazott az Év Befektetője Gálán. | Fotó: Pörge Béla

Kilenc díjat osztottak ki a Nemzeti Befektetési Ügynökség - HIPA Az Év Befektetője 2022 díjátadó gálán március 23-án. A díjazottak zöme az autóiparban aktív vállalat, a magyar tulajdonú kkv-tól a nemzetközi multiig találunk céget a nyertesek között. A járműiparból érkezett a nyertesek közül a Continental, a Mercedes-Benz, a Titán '94, a Nio, a CATL és a W-Scope is.

Hirdetés

Az „Év befektetője" gálán minden esztendőben az elmúlt év legjelentősebb beruházásai részesülnek elismerésben. A 2022-es átadáson több új díjkategória is megjelent, illetve néhány korábbi valamelyest átalakult. Ennek megfelelően ezúttal külön díjjal értékelték a legjobb új és állandó újrabefektetőt, illetve beruházásával a legkiemelkedőbb innovatív terméket létrehozó és a legnagyobb volumenű képzési programot indító vállalatot is. Ezen túl az életműdíj kategóriában volt díjazott, illetve a már bevett módon megválasztották az év beszállítóját és ipari parkját.

Joó István, a HIPA vezérigazgatója, befektetésösztönzésért és kiemelt magyarországi nagybefektetések megvalósításáért felelős kormánybiztos beszéde nyitotta meg a Nemzeti Befektetési Ügynökség - HIPA Az Év Befektetője 2022 díjátadó gálát. A vezérigazgató hangsúlyozta: a kormány az ügynökségnek minden segítséget megadott a befektetésösztönzési rendszer rugalmas és hatékony működtetéséhez.

Beszélt arról is, hogy felgyorsították a folyamatban lévő tárgyalásokat és az ipari parkokhoz köthető infrastrukturális fejlesztéseket annak érdekében, hogy minél több projekt valósulhasson meg az országban.

Joó István, a HIPA vezérigazgatója, befektetésösztönzésért és kiemelt magyarországi nagybefektetések megvalósításáért felelős kormánybiztos

Joó István, a HIPA vezérigazgatója, befektetésösztönzésért és kiemelt magyarországi nagybefektetések megvalósításáért felelős kormánybiztos | Fotó: Pörge Béla

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára | Fotó: Pörge Béla

A kormány új feladattal bízta meg nemrég az intézményt, a 150 milliárd forintos keretösszegű gyármentő programmal, amely vissza nem térítendő támogatásokat biztosít vállalatoknak energiahatékonyságra és energiatermelő beruházásokra.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kiemelte, hogy 2022 minden idők legsikeresebb befektetési éve volt, aminek a hasznát az egész ország, a magyar közösség és az itt tevékenykedő gazdasági szereplők is látni fogják. A kormány nagyra értékeli a vállalatok - legyen szó magyar vagy külföldi társaságokról - által elvégzett munkát a magyar gazdaság érdekében, azt, hogy a bizonytalanságok ellenére nem fogták vissza a terveiket, hanem épp ellenkezőleg, a befektetés és fejlődés mellett döntöttek - mondta elismerően az államtitkár.

Magyar sikervállalat az év beszállítója

A gálán az év beszállítója díjjal a száz százalékban magyar tulajdonú Titán'94 szerszámkészítő és forgácsoló céget tüntették ki. A díjat az alapító-ügyvezető igazgató Uri-Szabó Dezső, Uri-Szabó-Péter ügyvezető igazgató, Uri-Szabó Petra, szervezetfejlesztési igazgató és Rédai István gyárigazgató vették át.

„Cégünk mottója jót, kért mennyiségben és időben – ezt mi minden nap tesszük” – kezdte beszédét Uri-Szabó Dezső, aki külön köszönetet a Titán ’94 minden dolgozójának és szakemberének, kiemelve, hogy igazi csapatmunka kell a cég sikeréhez.

Az Év Beszállítója a Titán '94.

Az Év Beszállítója a Titán '94. | Fotó: Pörge Béla

„Büszkék vagyunk rá, hogy értéket és munkahelyeket teremtünk már 29 éve, őrizzük az elért eredményeket és folytatjuk a fejlesztéseket” – fogalmazott.

Az év ipari parkja a Makói Ipari Park lett, míg az év legnagyobb volumenű képzési programja díjat a Vajda-Papír papírtermékgyártó nyerte el, az év állandó újrabefektetője pedig a Nestlé svájci tulajdonú édesipari vállalat lett.

Elismerések az akkumulátoriparnak

A gálán három díj is az akkumulátorgyártással kapcsolatos vállalatokhoz került. Az év stratégiai befektetése díjat a kínai CATL nyerte el. A Contemporary Amperex Technology Co., Limited (CATL) globális új energia technológiai piacvezető. A vállalat Debrecenben megvalósítandó 7,3 milliárd euró értékű projektje hazánk legnagyobb zöldmezős működőtőke-beruházása, míg az Európai Unióban az elmúlt évtizedben indított öt legjelentősebb volumenű külföldi működőtőke-beruházás közé tartozik. A CATL németországi üzeme után második európai gyárának helyszínéül választotta Magyarországot, ahol több ezer munkahelyet tervez létrehozni. A kínai cég kiemelt autóipari partnereinek közelsége miatt debreceni üzeme révén képes lesz jobban kielégíteni az európai piac akkumulátorkeresletét, hozzájárul az e-mobilitás és az európai energetikai átállás felgyorsításához, valamint Magyarország karbonsemlegesség megvalósítására tett vállalásához.

Az év új beruházója a koreai tulajdonú W-Scope lett. A cég az elektromos járművek lítiumion-akkumulátoraiban használt szeparátorfilm egyik legnagyobb gyártója. A vállalat 2022 júniusában jelentette be, hogy 720 millió euró értékű beruházást valósít meg Nyíregyházán, amelynek köszönhetően évente akár 1,2 milliárd négyzetméter szeparátorfilm készülhet. A W-Scope ezzel első Ázsián kívüli nagyberuházását hozza létre Magyarországon, amelynek során 1200 új munkahely létesítését tűzte ki célul, így az egyik legnagyobb foglalkoztató lesz a nyírségi vármegyeszékhelyen. A 82 hektáron megvalósuló beruházás Nyíregyháza Déli Ipari Parkjában folyamatban van.

Az év innovatív termék befektetése díjat a Nio nyerte el. A kínai vállalat 2022 szeptemberében adta át első európai gyártóegységét Biatorbágyon, ahol több mint 100 új munkahely jön létre. A vállalat által megvalósított „akkumulátorcserélő állomás” koncepció innovatív módon nem csupán a töltési idő hosszát csökkenti jelentősen, hanem rugalmas megoldással reflektál az ügyfelek hétköznapokban változó igényeire. A Nio akkumulátorcserélő állomásain automatizált folyamat keretében a járműben lévő lemerült akkumulátort öt perc alatt teljesen feltöltöttre cserélik, így a vezető azonnal folytathatja útját. A 10 ezer négyzetméteres biatorbágyi üzemben havonta 20 akkumulátorcserélő állomást terveznek gyártani európai exportra.

Nem maradtak ki a német nagyvállalatok sem

Az év K+F beruházója díjat a Continental Csoport – Continental Automotive Hungary Kft. képviselői vehették át, Dr. Keszte Róbert mondott beszédet. A Continental Csoport jövőbemutató autóipari fejlesztőközpontokkal, tesztpályával, hat gyárral, regionális gumiabroncs kereskedelmi központtal van jelen Magyarországon. Veszprémi fejlesztő központjában már 2001 óta biztosítja a legújabb generációs járműdinamikai és menetbiztonsági megoldásokat ügyfeleinek. A kollégák Kelet-Európa legnagyobb, saját tulajdonban lévő tesztpályáján elektronikus vezérlésű fékrendszerek és azok komponenseinek fejlesztésén és tesztelésén dolgoznak egy balesetmentes jövőért. A budapesti Mesterséges Intelligencia Fejlesztési Központ 2018-ban indult útjára, majd tevékenységük a 2022 szeptemberében létrejött Alkalmazás-fejlesztési Központtal egészült ki. A két központhoz 2022 végén csatlakozott szegedi és debreceni tevékenységének elindításával a Continental Autonomous Mobility Hungary, amely több mint kétszáz munkatárssal, immár országos szoftverfejlesztési hálózattal dolgozik vezetéstámogató és automatizált járművezetéshez kapcsolódó technológiák fejlesztésén.

Befektetői életműdíjat kapott a Mercedes-Benz. A Magyarországon 2012 óta termelést folytató Mercedes-Benz a magyar gazdaság egyik meghatározó befektetője és munkaadója. A világon kizárólag a kecskeméti üzemben készül a CLA Coupé és a CLA Shooting Brake, míg az első Magyarországon, sorozatban gyártott tisztán elektromos meghajtású járművet, az EQB-t Kínát leszámítva a teljes világpiacra szintén egyedül a magyar telephelyen gyártják. A német vállalat a kezdetektől folyamatosan fejleszti kecskeméti üzemét, legutóbb 2022 júliusában jelentette be, hogy több mint egy milliárd eurós beruházást hajt végre az elektromos hajtásra való átállás érdekében, aminek keretében új összeszerelő és karosszéria gyártósorokat telepít. A vállalat legutóbb elkészült fejlesztésének köszönhetően 2022 őszén megkezdődött a termelés a cég új présüzemében, amely még több „Made in Kecskemét” alkatrésszel látja el a Mercedes-Benz globális termelési hálózatát. A Mercedes-Benz magyarországi operációja 2021-ben elérte a másfél milliós legyártott darabszámot.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink