Elemzések Komoly rekordot döntött meg a Rába – ez történt a 34. héten

Komoly rekordot döntött meg a Rába – ez történt a 34. héten

Végh Martin | 2023.08.28 07:23

Komoly rekordot döntött meg a Rába – ez történt a 34. héten

Fotó: Rába Járműipari Holding Nyrt.

A Rába Járműipari Holding rendkívül jól sikerült első fél éves eredményről számolhatott be. Külföldön tűz miatt kellett leállnia a Toyota egyik gyárának, míg az egyik német autógyártót klímaaktivisták vették célba. Mindeközben a Continental egy újabb jelentős átstrukturálás előtt állhat. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

A Rába Járműipari Holding Nyrt. az idei első hat hónapban az elmúlt 20 év legnagyobbikának számító fél éves árbevétel-eredményét érte el. A vállalat mind a négy üzletága szépen teljesített az év első felében, így az egy évvel korábbi veszteséget idén jelentős nyereség válthatta fel.

Külső erők akadályozzák a gyártást

Az előző héten tűzeset miatt állt le a Toyota Csehországban lévő üzeme. A tűz a japán vállalat egyik beszállítójánál pusztított, ami miatt megszakadt a Toyota üzemének alkatrészellátása.

A BMW regensburgi üzemében szintén megállhatott volna a termelés, amennyiben a klímaaktivisták egy korábbi időpontot választanak akciójukhoz. A Letzten Generation tagjai azonban akkor próbálták megzavarni a gyártást, mikor az amúgy is szünetelt.

A Tesla egyre kevesebb autót gyárt németországi egységében, mióta márciusban elérték a heti ötezer darab legyártott autót. A termelés megvágásával párhuzamosan a dolgozói létszám is zsugorodik.

Mindenki beszáll az elektrifikációba

A Volkswagen megkezdte a Passat utódjának tekinthető ID.7-es szedán gyártását. A németországi Emdenben készülő elektromos autótól sokat remél az autóipari konszern.

Az elektrifikáció ma már nem csak a fejlett piacokon zajlik. A Maruti Suzuki, India egyik legnagyobb autógyártója bemutatta új elektrifikációs tervét, ami a következő években hat új elektromos modell bevezetését irányozza elő.

A KG Mobility, vagyis a korábbi nevén Ssangyongként ismert koreai autógyártó is érzi az elektromos átállás szükségességét. Ennek megfelelően a kínai BYD-val közösen építene akkumulátorgyárat.

Jól megy a kínaiaknak

Egy másik kínai vállalat, az autókat gyártó Geely sikerrel zárta az év első felét. A vállalat közel másfélszer több e-autót adott el, mint tavaly ugyanekkor, így az elektromos modellek a növekvő teljes értékesítéseinek immáron közel negyedét tették ki.

A kínai autógyártók köre hamarosan a telefonjairól ismert Xiaomival bővülhet. A vállalat megkapta az autógyártási engedélyt az illetékes hatóságtól, ennek köszönhetően már akár a jövő év elején elindíthatja elektromos autói gyártását.

Újabb reformok a láthatáron

A Continental egy újabb nagy átszervezés előtt állhat. Sajtóértesülések szerint a német autóipari beszállító több, kevésbé nyereséges üzleti területét is leválasztaná, csupán az abroncsgyártást és a Contitech bizonyos tevékenységeit meghagyva.

A hazai használtautó-piacon az idei első hét hónapban az egy évvel korábbinál 3,7 százalékkal kevesebb autó cserélt gazdát. Ebben közre látszik játszani a reálkeresetek csökkenése, ami miatt a lakosság egy része kiesett a potenciális vásárlók köréből.

A Fremantle Highway autószállító hajó júliusi kigyulladása úgy tűnik nem hozható összefüggésbe elektromos autókkal. A hajó fedélzetén az összes eset idején szállított elektromos járművet látszólag jó állapotban találták meg.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink