Elemzések Hazánkban fektet be a Continental – ez történt a 43. héten

Hazánkban fektet be a Continental – ez történt a 43. héten

Végh Martin | 2023.10.30 07:23

Hazánkban fektet be a Continental – ez történt a 43. héten

Fotó: Continental

A Continental több kutatás-fejlesztési projektet is Magyarországra hoz. Az előző héten középpontba került a hazai akkumulátoripar, míg külföldön számos autógyárban indult újra vagy éppen állt le a termelés. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

A Continental három kutatás-fejlesztési projektet hoz Magyarországra. A közel 300 új munkahelyet teremtő, és jelentős összegű beruházással kísért projektek az önvezetés és a járműbiztonság terén valósulnak meg.

Az előző héten, október 26-án tartották meg a harmadik Magyar Akkumulátor Napot. A nemzetközi eseményen szó volt a CATL debreceni akkumulátorgyáráról és az új európai uniós akkumulátoripari szabályozásról is.

Ugyancsak a hazai akkumulátoriparral kapcsolatos hír érkezett a Hyundai és a Samsung SDI oldaláról. A kettő vállalat akkumulátorszállításról állapodott meg, és a szerződés értelmében a Hyundai Csoport cseh és szlovák autógyárai Gödről szerzik majd be az új energiatárolókat.

Új modellek kerülnek gyártásba

A Jaguar Land Rover a szlovákiai Nyitrában található gyára ötödik évfordulója alkalmából jelentette be, hogy az üzemben elektromos autók is készülni fognak. Ezzel biztosított az egyelőre sikersztorinak számító üzem jövője.

A Ford romániai üzemének portfóliója már most kettő új modellel bővült. Az előző héten megkezdődött a Transit Courier és a Tourneo Courier modellek gyártása, jövőre pedig ezek elektromos változatai is elkezdenek legördülni a gyártósorról.

Van, ahol újraindult, máshol leállt a termelés

Az Egyesült Államokban folytatódott a United Auto Workers szakszervezet sztrájkja. A munkabeszüntetést előbb a Chrysler legnagyobb amerikai üzemére terjesztették ki, majd a General Motors prémium SUV modelljeit készítő egységét bénították meg. Ezzel mindkettő gyártót egy fájdalmas pontra hatva próbálják rávenni a kollektív szerződésekről szóló megállapodásra.

A harmadik nagy amerikai autógyártónál, a Fordnál viszont már a termelés újraindításáról és a sztrájk végéről szólt a hét. A dolgozóknak jelentős, több mint 30 százalékos béremelést sikerült kiharcolniuk a szeptember közepén indult akciójukkal.

Japánban szintén autógyárak indultak újra. Itt a Toyota fokozatosan ismét megkezdte a termelést azon létesítményeiben, melyekben egy beszállítónál történt robbanás vezetett üzemszünethez.

A beesett eladások miatt a Mitsubishi azt a döntést hozta, hogy véglegesen felhagy autói gyártásával Kínában. Az OEM ennek megfelelően kiszáll a kínai GAC Grouppal közös cégéből.

A kínai piacon szintén küszködő Stellantis most megpróbálja ott növelni értékesítését, ennek érdekében lépett együttműködésre a kínai Leapmotor elektromosautó-gyártóval. A Stellantis részesedést vásárol partnerében, hasznosítani fogja annak elektrifikációs megoldásait, emellett egy közös céget is alapítanak.

Elektromos buszok érkeznek

A Zöld busz program folytatásaként a Volánbusz 2024-ben további húsz elektromos autóbuszt készül beszerezni. A járművek kisebb városokba fognak kerülni, melyek nevét ismertette is a vállalat.

Az előző héten továbbá egy hibrid buszt tesztelt a Volánbusz Budapest és Jászberény között. A Mercedes-Benz Intouro K hibrid-dízel meghajtású autóbusz 48 voltos lágyhibrid rendszerrel rendelkezik, ami lehetővé teszi az üzemanyagfogyasztás, ezáltal a fenntartási költségek csökkentését.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink