Gyártók Szlovákiában is e-autókat fog gyártani a JLR

Szlovákiában is e-autókat fog gyártani a JLR

autopro.hu/V.M. | 2023.10.27 09:22

Szlovákiában is e-autókat fog gyártani a JLR

Fotó: Jaguar Land Rover

A Jaguar Land Rover a szlovákiai Nyitrában található gyára megnyitásának ötödik évfordulója alkalmából jelentette be, hogy az évtized folyamán ott is kezdetét fogja venni az elektromos modellek gyártása.

Hirdetés

A nyitrai telephelyen 2018 októberében gördült le a gyártósorról az első autó, azóta az ott dolgozó mintegy 5000 dolgozó közreműködésével a mai napig több mint 365 ezer Land Rover Defender és Discovery készült.

Az elektromos modellek megjelenésével az üzem jövője biztosított. A JLR 2030-ig kilenc új tisztán elektromos modellt dob piacra a Land Rover, Range Rover és Jaguar márkái alatt – azt, hogy ezek közül melyek és mikortól fognak Nyitrában készülni, egyelőre nem ismertette a vállalat.

Ahogy azt az új elektromos modellek száma is mutatja, az indiai Tata tulajdonában lévő vállalat más autógyártókhoz hasonlóan nagy erőforrásokat fektet az elektrifikációba. Az évtized végére a Jaguar márka kínálatában kizárólag teljesen elektromos típusok lesznek, míg a másik kettő brand portfóliójában legalább egy-egy ilyen jármű lesz megtalálható.

Folyamatos fejlesztés

A JLR 1,3 milliárd eurót invesztálva építette fel a magasan automatizált és digitalizált nyitrai üzemét. Azóta további 60 millió eurót fektetett a létesítménybe, az összegből új technológiákat meghonosítva és az üzem területét is bővítve, az elektrifikáció pedig további befektetésekhez fog vezetni a jövőben.

A kizárólag Nyitrában gyártott új Defender valódi sikertörténet a JLR számára. A típus 2021-ben és 2022-ben is a vállalat legkelendőbb modellje volt, és tízszer annyi bevételt generál, mint elődje 2015-ben.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink