Gyártók Újabb csapást mértek a GM-re a sztrájkolók

Újabb csapást mértek a GM-re a sztrájkolók

autopro.hu/V.M. | 2023.10.25 12:17

Újabb csapást mértek a GM-re a sztrájkolók

Fotó: General Motors

A United Auto Workers (UAW) szakszervezet a General Motors egy újabb üzemében indított sztrájkot. A Texas állambeli létesítményben a vállalat nagy nyereséget hozó SUV modelljeit készítik.

A GM most célba vett arlingtoni összeszerelőüzemében készítik a Cadillac Escalade SUV-t több azonos méretkategóriájú típussal egyetemben. Ez az üzemet kulcsfontosságúvá teszi a vállalat számára.

Az október 24-i leállással a GM sztrájk okozta anyagi kára azonnal heti 400 millió dollárra emelkedett a korábbi heti 200 millióról – közölte az autógyártó, ami a munkabeszüntetés kiterjesztését „felesleges” és „felelőtlen” lépésnek nyilvánította.

Az UAW immáron a világ három legnyereségesebb autógyárának mindegyikében sztrájkot rendelt el. Az első a sorban a Ford Kentucky-ban található pickup gyára volt, amit aztán nemrég a Stellantis Sterling Heights-i üzeme követett – hasonlóan a GM üzeméhez, ezekben is magasan jövedelmező modellek készülnek.

Egyelőre nincs megállapodás

Miután nem sikerült időben megállapodni az új kollektív szerződésekről, az UAW szeptember közepe óta folytat munkabeszüntetést a Ford, a GM és a Stellantis egyes gyáraiban és alkatrészelosztó központjaiban, akcióját fokozatosan kiterjesztve. Jelenleg a szakszervezet három gyártónál lévő mintegy 150 ezer tagjának kevesebb mint fele hagyott fel a munkavégzéssel, azonban a Reuters által idézett számok szerint az amerikai autóipar már így is több mint 9,3 milliárd dollárt veszített az akció miatt.

A szakszervezet a folytatódó tárgyalásokon többek között 2028-ig 40 százalékos béremelést akar elérni, a gyártók legutóbb ismertté vált ajánlataiban azonban csak 20 százalék körüli emelések szerepeltek.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink