Elemzések Hatalmas zuhanásban a Rába jármű üzletága – ez történt a 20. héten

Hatalmas zuhanásban a Rába jármű üzletága – ez történt a 20. héten

Végh Martin | 2021.05.25 07:19

Hatalmas zuhanásban a Rába jármű üzletága – ez történt a 20. héten

Fotó: Rába Galéria

Drasztikus nyereségnövekedéssel kezdte az idei évet a Rába Járműipari Holding Nyrt., ám a jármű üzletág bevétele sokat esett és továbbra is veszteségesen működik. A Volkswagen egy új német törvény miatt kényszerülhet megszakítani kapcsolatát egyes beszállítóival, míg az idei évtől külön vállalatként működő Daimler Truck bemutatta hogyan tervezi javítani nyereségességét és lefolytatni a technológiaváltást. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Hirdetés

Durván két és félszeresére nőtt a Rába Járműipari Holding Nyrt. adózott eredménye az első negyedévben 2020 azonos időszakához viszonyítva. A vállalat futómű és alkatrész üzletága is jól teljesített, míg a jármű üzletág eredménye is sokat javult, ám még mindig jócskán a veszteséges tartományban maradt, bevétele pedig nagyot esett.

A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. európai uniós támogatással fejlesztette miskolci felnőttképzési tevékenységét. A vállalat az elmúlt két évben 14 képzési programot folytatott le a támogatást felhasználva.

A magyar tulajdonban lévő Axiál Kft. kétmilliárd forintból valósít meg raktárberuházást, mely során automatizálnak bizonyos raktári folyamatokat.

Az emberi jogok okozhatnak fejtörést a Volkswagennek

Egy, a német parlament előtt lévő törvénytervezet hátrányosan érintheti a Volkswagent, a legnagyobb német autógyártót. A törvény tiltaná az emberi jogokat tiszteletben nem tartó cégekkel kereskedést, ami miatt a VW-nek új beszállítók után kellene néznie.

A Volkswagen konszernhez tartozó Lamborghini bemutatta elektrifikációs stratégiáját. 2024-től a márka minden modellje hibrid hajtású lesz.

A Stellantis és a szórakoztatóelektronikai eszközöket gyártó Foxconn egy közös vállalat alapításáról állapodott meg. A cég feladata hálózatba kapcsolt járművek platformjának fejlesztése.

Az idén alakult Stellantis részét képző Opel leleplezte a Vivaro furgonjának hidrogén üzemanyagcellás változatát, aminek kiszállításai még az idén kezdetét veszik.

Milliárdos veszteségről jelentett a Jaguar Land Rover a márciusban zárult üzleti évben. Az átszervezés alatt lévő autógyártó vezetője ugyanakkor pozitívan értékelte az évet.

Az előző héten új csúcson járt a Toyota részvényeinek árfolyama, hála annak, hogy a gyártó eddig gyakorlatilag karcolás nélkül vészelte át a globális chiphiányt.

Bemutatta stratégiáját az idei évtől külön vállalatként működő Daimler Truck. A vállalat jelentősen csökkenti a személyi kiadásokat, továbbá néhány éven belül a tisztán elektromos hajtásokat helyezi a fejlesztések középpontjába.

Ötmillió euró megfizetésére kötelezte egy holland bíróság Carlos Ghosnt, a Renault-Nissan-Mitsubishi szövetség egykori vezetőjét, aki az általa kezdeményezett eljárás során eredetileg azt kívánta bizonyítani, hogy az autógyártók jogtalanul követeltek tőle kompenzációt.

A tehergépjármű-vásárlások felívelése javította a fékrendszereket gyártó Knorr-Bremse első negyedévi eredményeit. Mind a bevételek, mind a megrendelések értéke nőtt éves összevetésben.

Elindult a flottafiatalítás

Jelentős mérföldkőhöz ért a Volánbusz flottafiatalítási programja. A vállalat átvette a megrendelt 204 darab MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós autóbusz első tíz darabját. A többi jármű augusztus végéig áll forgalomba a társaság kötelékében.

A járvány fellendítette a lakóautók és lakókocsik iránti keresletet, olyannyira, hogy mostanra mindkettő szegmens megrendelőinek egy év körüli várakozási idővel kell számolnia.

Magyarországon is egyre népszerűbbek az elektromos autók, amit az is mutat, hogy az év első négy hónapjában a Használtautó.hu-n csaknem kétszer annyi keresést indítottak elektromos autókra, mint 2020 egészében.

Különösebb ok nélkül kétszámjegyű visszaesést hozott az április a hazai használtautó-eladásokban a DataHouse adatai szerint.

Az Európai Unióban több mint 200 százalékkal emelkedett az értékesített új autók száma idén áprilisban, miután egy évvel korábban a járványvédelmi korlátozások miatt bezuhant az autópiac. Olaszországban több mint 3000 százalékos növekedést mértek.

Kiemelt Partnereink