Gyártók Kibocsátásmentesség három perc töltéssel: ez az új hidrogénes Vivaro

Kibocsátásmentesség három perc töltéssel: ez az új hidrogénes Vivaro

autopro.hu/V.M. | 2021.05.22 16:21

Kibocsátásmentesség három perc töltéssel: ez az új hidrogénes Vivaro

Fotó: Media OPEL International

A Vivaro-e hidrogénes változatával bővült az Opel tisztán elektromos kishaszongépjárműveinek kínálata. Az üzemanyagcellás furgon több mint négyszáz kilométeres hatótávolsággal rendelkezik, három hidrogéntankját pedig csupán három perc alatt újra lehet tölteni.

Hirdetés

Az új modell közepes (4,95 méter) és hosszú (5,3 méter) kivitelekben lesz kapható. Az új hajtáslánc integrálása a raktér tekintetében nem járt kompromisszummal, a közepes kivitel 5,3, míg a hosszú változat 6,1 köbméterje ugyanis megegyezik a konvencionális hajtású és az akkumulátoros elektromos változatokéval. A Vivaro-e Hydrogen maximális terhelhetősége 1100 kilogramm.

Az új modell az akkumulátoros elektromos Vivaro-e alapjaira épül. A négyszáz kilométeres hatótávot biztosító három darab, szénszálból készül hétszáz baros hidrogéntartály a padlólemezben, az akkumulátor helyén kapott helyet. A 45 kilowattos üzemanyagcellát a hajtásrendszer legtöbb többi elemével együtt az orrba, a belső égésű motor szokványos helyére építették be. Az üzemanyagcella elégséges teljesítménnyel rendelkezik a folyamatos nagy sebességű utazás biztosításához.

Michael Lohscheller, az Opel vezérigazgatója szerint a hidrogén a jövő energiarendszerének központi elem lehet. „Aligha van más olyan hajtásrendszer a világon, ami a kibocsátásmentesség, nagy hatótávolság és három perc újratöltési idő kombinációját kínálja” – tette hozzá.

Nem egyedül dolgozik az üzemanyagcella

A hajtásrendszernek egy 10,5 kilowattórás lítium-ion akkumulátor is része, ami az első ülések alatt helyezkedik el.

A telep több feladatot is ellát. Egyrészt segítségével indítható be a jármű, másrészt gondoskodik a hajtásról az indulást követő első rövid útszakaszon, hogy az üzemanyagcella csak optimális körülmények között működhessen, mindemellett a regeneratív fékezés során visszanyert energiát elraktározza.

Külön érdekesség, hogy a hidrogéntankokhoz hasonlóan az akkumulátor is tölthető külső csatlakozóval. A maximálisan feltöltött akkumulátorral, csak a benne tárolt energiát használva akár ötven kilométert is megtehet a Vivaro-e Hydrogen.

Hamarosan az utakon lesznek az első darabok

Az új típus gyártása a németországi Rüsselsheimben fog folyni, ahol az Opel anyavállalatának, a Stellantis-nak az üzemanyagcellás hajtással foglalkozó tudásközpontja is található. A kiszállítások várhatóan ősszel fognak kezdődni.

Az Vivaro-e Hydrogen a Vivaro-e és Combo-e akkumulátoros elektromos típusok mellett az Opel harmadik tisztán elektromos kishaszonjárműve. Még idén megérkezik a Movano-e furgon is, amivel az Opel kishaszonjármű-kínálatának minden tagja elérhető lesz tisztán elektromos kivitelben.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink