Elemzések Három hétre leáll a kecskeméti Mercedes – ez történt a 30. héten

Három hétre leáll a kecskeméti Mercedes – ez történt a 30. héten

Végh Martin | 2021.08.02 07:22

Három hétre leáll a kecskeméti Mercedes – ez történt a 30. héten

Fotó: Facebook/szijjarto.peter.official

Az előző héten alkatrészhiányból kifolyólag ismét elcsendesültek a gyártóberendezések a Mercedes-Benz kecskeméti üzemében, az ellátás akadozása azonban nemcsak itthon, hanem Németországban is a termelés felfüggesztését eredményezte. Sok autógyártó számolt be előző fél évi vagy negyedévi eredményeiről, míg hazánkban egy hatalmas elektromosbusz-beszerzésről született döntés. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Hirdetés

Alkatrészhiány miatt ismét leállt a Mercedes-Benz kecskeméti üzeme. A létesítményben az előző, 30. héten, továbbá a mostani és következő héten sem folyik termelés. Ezt az időt karbantartásra és egy új modell gyártásának előkészítésére használják fel.

A Daimler termelésében azonban nemcsak Magyarországon okozott fennakadásokat a félvezetők hiánya. A kecskeméti mellett három németországi üzemét is leállította átmenetileg a járműgyártó.

Egy másik német prémiumautó-gyártó, a BMW csakugyan arra kényszerült, hogy egy időre felfüggessze a munkát egyik üzemében. A bajor székhelyű vállalat a Regensburgban található gyárát állította le egy hétre.

Jó eredmények születtek

A fél évi eredményeket tekintve 2021 első felében eddigi legnagyobb üzemi nyereségét érte el a Volkswagen Csoport. Ehhez jelentősen hozzájárultak a Porsche és az Audi rekord értékesítései.

A Renault Csoportnak szintén jól sikerült az első hat hónap. A francia konszern nyereséget ért el, a kitűzött 2 milliárd eurós költségcsökkentéssel pedig a tervezettnél sokkal jobban halad.

A Renault japán partnere, a Nissan is jó híreket közölt. A vállalat az április-júniusi negyedévet drasztikus értékesítésnövekedéssel zárta, és jóslata szerint az idei üzleti évét az előző kettő veszteséges után már nyereséggel fogja zárni.

A 2018-ban bajba sodródott Aston Martin is beszámolót tartott legfrissebb pénzügyi eredményeiről. A vállalat az első hat hónapra vonatkozóan csökkenő veszteségről és új SUV-jának köszönhetően eladásainak megkétszereződéséről számolt be.

Az amerikai Ford is javuló számokról jelenthetett. A második negyedévben a vállalat forgalma 38 százalékkal gyarapodott, európai eladásai több mint másfélszeresükre nőttek.

Rekord eredményről számolhatott be az elektromos autókat gyártó Tesla, ami a második negyedévben egymilliárd dollárt meghaladó adózott eredményt ért el, kiszállításait pedig megduplázta az egy évvel korábbihoz képest.

Az autóipari beszállítók közül a ZF számolt be első fél évi eredményeiről. A vállalat az egy évvel korábbit jócskán meghaladó bevétellel ígéretesen zárta az első hat hónapot, vezetése azonban egyelőre óvatos a jövőt illetően.

Elektromobilitási fejlesztések

A kínai CATL akkumulátorgyártó nátrium-ion akkumulátort mutatott be. Az új technológiával készülő telepek nem tartalmaznak lítiumot, kobaltot, sem nikkelt, így a jövőben egy nagyobb ellátásbiztonságot garantáló alternatívaként jelenhet meg az autógyártóknak.

A Continental a Siemens-szel összefogva fejleszt egy elektromos teherautókhoz való pantográfot, ami lehetővé tenné, hogy azok mozgás közben töltsék akkumulátoraikat. A technológiai vállalat az előző héten tartotta TechShow online előadássorozatának következő eseményét is, mely során a jövő autóinak szerveralapú informatikai architektúrájáról beszéltek a vállalat szakértói.

2,4 milliárd dollár befektetésével a Rio Tinto bányavállalat Európa legnagyobb lítiumbányáját hozza létre Szerbiában. A kitermelés 2026-ban veheti kezdetét.

Újabb járműveket kapott a Volánbusz

Vác és térségének járműflottája tíz új MAN csuklós busszal bővült. A járművek annak a 204-nek a részét képezik, melyek megvásárlásáról még tavaly írt alá szerződést a Volánbusz.

Ugyancsak a hazai buszállomány fiatalításával kapcsolatos hírként érkezett, hogy az állam összesen 123 elektromos autóbusz beszerzéséhez fog támogatást nyújtani a korábban pályázatot benyújtó településeknek.

2021 első felében 37 százalékkal nőtt a haszongépjárművek európai értékesítése éves összevetésben. Bár az eladások száma még elmaradt a járvány előttitől, a piac már egyértelműen kilábalt a válságból.

A GKI konjunktúraindexe júliusban elérte 2019 végi szintjét, miután a júniusi megtorpanás után az üzleti várakozások ismét javultak. A német üzleti hangulat viszont épp ellenkező irányba változott az ifo gazdaságkutató adatai szerint.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink