Gyártók Rekord fél évet zárt a Volkswagen Csoport

Rekord fél évet zárt a Volkswagen Csoport

autopro.hu/V.M. | 2021.07.29 16:21

Rekord fél évet zárt a Volkswagen Csoport

Fotó: facebook.com/volkswagen

A Volkswagen Csoport féléves viszonylatban eddigi legnagyobb üzemi nyereségét érte el az idei év első hat hónapjában. A kihívásokkal teli időszak ellenére született jó eredményhez leginkább a Porsche és Audi márkák, valamint a Volkswagen Pénzügyi Szolgáltatások üzletág járult hozzá.

Hirdetés

A 2021 első felében elért 11,4 milliárd euró üzemi eredmény messze felülmúlja a korábbi rekord 2019-es tízmilliárd eurót.

Herbert Diess, a Volkswagen Csoport vezérigazgatója elmondta: „Az első félévi rekord eredmény egyértelmű bizonyítéka annak, hogy márkáink mennyire erősek, illetve mennyire vonzóak azok termékei.”

Az év első felében a konszernhez tartozó márkák értékesítése az egy évvel korábbit 27,9 százalékkal meghaladva 5 millióra nőtt. A személyautók szegmensében elért 12,6 százalékos globális részesedés enyhe, 0,2 százalékos csökkenést jelent, ugyanakkor a vállalatcsoport sikeresen növelte részesedését Európában és Észak-Amerikában. Az akkumulátoros elektromos modellekből több mint két és félszer annyi fogyott, mint egy éve.

Csak úgy kapkodtak a drága modellek után

Az első fél évben különösen jól teljesített a Porsche és az Audi, mindkettő márka értékesítési rekordot döntött. A pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó üzletág szintén erős időszakot tudhat maga mögött, üzemi eredményét az egy évvel ezelőttinek több mint kétszeresére, 2,3 milliárd euróra növelte.

Az eladások éves összevetésben mért növekedésének, valamint a magasabb haszonkulccsal értékesíthető prémium és luxus modellek iránti nagyobb keresletnek betudhatóan a csoportszintű árbevétel 34,9 százalékkal, 129,7 milliárd euróra nőtt.

Az adózás előtti és utáni eredmény szintén szignifikánsan javult az egy évvel korábbival összevetve, mikor a koronavírus-járvány negatívba fordította mindkettő értéket. Az adózás előtti eredmény 11,2 milliárd eurót, míg az adózás utáni 8,5 milliárdot tett ki, szemben a korábbi mínusz 1,4 és 1 milliárddal.

Hátra van még a neheze

A Volkswagen Csoport mostanáig sikeresen minimalizálta a chiphiány hatásait – osztotta meg Arno Antlitz, a konszern pénzügyi vezetője, aki azt is elmondta, hogy a mostani negyedévben a hiány hatásainak mérsékelt súlyosbodásával számolnak.

A VW arra számít, hogy a chiphiány az egész évben velünk fog maradni. Ez azonban csak egy kihívás a szigorodó emissziós követelmények, a gyorsan változó nyersanyagárak, valamint az egyre intenzívebb verseny mellett. Mindazonáltal a vállalat előrejelzése szerint idei bevétele jócskán meg fogja haladni a 2020-ast.

Kiemelt Partnereink