Beszállítók Lítium és kobalt nélküli akkut mutatott be a CATL

Lítium és kobalt nélküli akkut mutatott be a CATL

autopro.hu/V.M. | 2021.07.30 09:20

Lítium és kobalt nélküli akkut mutatott be a CATL

Fotó: CATL

A kínai CATL az autóipari akkumulátorokat gyártó nagyobb vállalatok közül az elsőként leplezett le egy nátrium-ion technológián alapuló telepet, egyúttal bejelentette, hogy 2023-ra a teljes ellátási lánc készen fog állni a technológia gyártásba helyezéséhez.

Hirdetés

Az elektromos autók gyártásának felfutásával a lítium-ion akkumulátorokban használt alapanyagok iránti kereslet megugrott, potenciálisan az autók árát is felfele toló áremelkedést eredményezve. A folyamat arra ösztönzi az OEM-eket, hogy a ma használt három fő kémiai összetétel, a lítium-nikkel-kobalt-alumínium-oxid (NCA), a lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NCM), valamint a lítium-vas-foszfát (LFP) helyett más technológiák után kutassanak.

A nátrium-ion akkumulátorok nem tartalmaznak lítiumot, kobaltot, sem nikkelt. Ez lehetővé teszi, hogy ezeknek a telepeknek az ára függetlenedjen az előbbi nyersanyagok elérhetőségétől, azt azonban a CATL nem hozta nyilvánosságra, hogy az új technológia mennyibe kerül.

A Reuters beszámolója szerint a bemutatón Huang Qisen, a CATL fejlesztési központjának vezetője elmondta, hogy a nátriumos akkuk energiasűrűsége még alacsonyabb az LFP típusúakénál, másik oldalról viszont jó teljesítményt nyújtanak alacsony hőmérsékleten és gyorstöltéskor.

Érdekesség, hogy a több mint 5000 fejlesztőt alkalmazó CATL egyúttal egy olyan akkumulátorkoncepciót is bemutatott, ami nátrium-ion és lítium-ion akkumulátorcellákat integrál egy energiatároló egységbe.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink