Gyártók Egy erős kezdés után jobb évre számít a Nissan

Egy erős kezdés után jobb évre számít a Nissan

autopro.hu/V.M. | 2021.07.29 13:22

Egy erős kezdés után jobb évre számít a Nissan

Fotó: Nissan USA

Kettő veszteséges üzleti évet követően a Nissan úgy néz ki, hogy valódi fordulóponthoz ért. A vállalat erős első negyedévi eredményekről számolhatott be, emellett felfele módosította egész éves várakozásait, amiben immáron nyereség szerepel.

Hirdetés

Az áprilisban kezdődött, júniusban lezárult idei első negyedévében a működését éppen most megreformáló vállalat 18,3 milliárd dollár bevételt termelt, 71 százalékkal többet, mint egy évvel ezelőtt. Az üzemi eredmény a tavalyi negatív érték után 689,3 millió dollárt tett ki.

A javuló eredményeket a Nissan részben a kedvezőbb piaci feltételeknek tudja be. Egy évvel korábban a koronavírus-járvány világszerte visszavetette az újautó-értékesítéseket, mostanra azonban Kínán kívül a világ más nagy piacain is megélénkült a kereslet.

A japán OEM a mostani eredményekben egyúttal a tavaly bejelentett transzformációs terv sikerét is látja. A 2020 tavaszán ismertetett stratégiai átalakítási program célja, hogy jelentősen csökkentse a Nissan működési költségeit, leépítse a felesleges gyártókapacitásokat, valamint, hogy a márka presztízsének növelése által fejlessze az értékesítési színvonalat.

Az elmúlt három hónapban éves szinten 63 százalékkal, 1,05 millió járműre nőttek a Nissan eladásai. Kettő messze legnagyobb piacán, az értékesítések kétharmadát adó Kínában és Észak-Amerikában 71 és 70 százalékkal nőtt az eladások száma.

Idén már nyereségesek lesznek

Április-júniusban a Nissan a termelése átszervezésével minimalizálta a világszerte gondot okozó chiphiány hatásait. A Vállalat előrejelzése szerint a probléma a mostani negyedévben komoly negatív hatással lesz az értékesítésére.

Ennek ellenére a 2021 áprilisától 2022 márciusáig tartó üzleti évre vonatkozó várakozásait a Nissan javította. Májusban a gyártó úgy számolt, hogy üzemi eredménye a nullszaldós szintet fogja elérni, az új előrejelzésben azonban már 1,36 milliárd dollár üzemi nyereség, valamint a korábbi veszteség helyett 546,3 millió dollár nettó nyereség szerepel.

Makoto Uchida, a Nissan vezérigazgatója az eredmények ismertetésén elmondta, hogy bár az év hátralévő részében a bizonytalanságok további fennállására készülnek, az üzleti év második felében, mikor a kulcs piacokon több új modellt is bevezetnek, a helyzet javulását valószínűsítik.

Kiemelt Partnereink