Archív Eldőlt: lítiumbánya fog épülni Szerbiában

Eldőlt: lítiumbánya fog épülni Szerbiában

autopro.hu/V.M. | 2021.07.31 16:16

Eldőlt: lítiumbánya fog épülni Szerbiában

A Jadar-völgy ma | Fotó: Rio Tinto

A brit-ausztrál Rio Tinto bányavállalat 2,4 milliárd dollárból fogja megkezdeni a lítium kitermelését a szerbiai Jadar-völgyben, ahol a kitermelt mennyiséget tekintve Európa legnagyobb lítiumbányája épülhet meg.

Hirdetés

A világ egyik legnagyobb zöldmezős lítiumbánya-projektjeként megvalósuló beruházás lehetővé fogja tenni a csak a nyugat-szerbiai Jadar-völgyben fellelhető jadarit kitermelését. Az egyedi ércben lítium mellett bór is található, amit napelemekhez és szélerőművek turbináihoz is felhasználnak. A lelőhely 136 tonna kitermelhető ércet tartalmaz.

A Rio Tinto nemcsupán kitermelést fog végezni, hanem egy külön a jadarithoz kifejlesztett eljárással fel is fogja azt dolgozni lítium-karbonát, illetve borátok kinyerésére. Az új bánya, teljes kapacitással üzemelve legalább 15 évre Európa legnagyobb lítiumforrása lehet majd.

A kereskedelmi jellegű kitermelés 2026-os kezdetét követően a Jadar-völgyben folyó kitermelés 2029-ben éri majd el teljes kapacitását. Ekkor évente 58 ezer tonna lítium-karbonátot fognak termelni, amivel a Rio Tinto a világ tíz vezető lítiumtermelőjének egyike lesz.

A bánya negyven éves üzemelése alatt a vállalat 2,3 millió tonna lítium-karbonátot tervez kinyerni.

Nagy előrelépés déli szomszédunknak

Az új bánya az elektromobilitás egyik fontos láncszemeként pozicionálhatja Szerbiát. A földben lapuló lítium az elektromos autókban használt akkumulátorok kulcsfontosságú alkotóeleme, a következő évtizedben pedig a fém iránti kereslet évente 25-35 százalékkal nőhet. Erre a gyorsan felívelő keresletre tekintettel a bánya lítium-karbonát-kitermelését akár évi 120 ezer tonnára is bővítheti majd a Rio Tinto – erről a döntés valószínűleg 2027-ben fog megszületni.

Az építkezés alatt 2100, majd a működése során ezer embernek megélhetést nyújtó bánya a szerb GDP-hez közvetlen módon egy, míg közvetett módon négy százalékkal fog hozzájárulni. Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, a bánya mellett akkumulátorgyár és egy, az elhasználódott telepek újrahasznosítására alkalmas üzem is épülni fog.

Minimalizálják a környezetterhelést

Magának a fejtésnek a területén földalatti bányászat fog zajlani, a kitermelt érceket pedig helyben fogják feldolgozni. A környezetterhelés csökkentése érdekében a feldolgozás során hátramaradó szilárd anyagokból egy innovatív módszernek hála talaj képződhet majd, a vízfogyasztás körülbelül 70 százalékát pedig újrahasznosított vízzel fogják fedezni.

A projekt még a szükséges hatósági jóváhagyásokra vár. A bánya építésének kezdetét 2022-re tűzték ki – írt meg a Green Car Congress.

Kiemelt Partnereink