Elemzések Fóliagyártó üzemet épít Debrecenben a Semcorp – ez történt a 14. héten

Fóliagyártó üzemet épít Debrecenben a Semcorp – ez történt a 14. héten

Végh Martin | 2021.04.12 07:18

Fóliagyártó üzemet épít Debrecenben a Semcorp – ez történt a 14. héten

Fotó: Semcorp Global

Megszületett az adásvételi szerződés arról a debreceni földterületről, ahol a Semcorp Csoport fog üzemet építeni akkumulátorok elválasztó fóliáinak gyártásához. A Volkswagen a rivális Teslától tervez emissziós krediteket vásárolni, Észak-Amerikában pedig a Ford és a GM, számos üzemében rendelt el termeléscsökkentést a félvezető komponensek hiánya miatt. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Hirdetés

Aláírták annak a debreceni területnek az adásvételi szerződését, ahol a kínai Semcorp Csoport építi fel első Kínán kívüli lítiumion-akkumulátor elválasztó fólia (LiBSF) gyártóüzemét, ami várhatóan 2023-ban fogja megkezdeni működését.

Az egyiptomi megrendelésre készülő vasúti kocsik gyorsabb gyártása érdekében a Dunakeszi Járműjavító megduplázza a megbízáson dolgozók számát.

Versenytársának fizetne a Volkswagen

A Volkswagen a rivális Teslától venne emissziós krediteket, hogy megfelelhessen a kínai kibocsátási normának.

A Renault mellett a Stellantis is lát fantáziát a hidrogénhajtású furgonokban. A konszern már javában dolgozik egy hidrogénes platform fejlesztésén.

Nem támogatják a dolgozók az MAN ausztriai üzemének eladását, mert az új tulajdonossal kétes jövő elé néznének.

Majdnem duplájára nőtt a Ladákat is gyártó AvtoVaz 2020-as adózott eredménye. A cég így már a második évet zárta nyereséggel.

A Ford 2035-ig a felére csökkenti autóinak kilométerenkénti szén-dioxid-kibocsátását, saját emisszióját pedig még nagyobb mértékben redukálja. A vállalat 2050-re érné el a karbonsemlegességet.

Észak-Amerikában a Ford és a General Motors is termelése további csökkentését jelentette be a chiphiány miatt. Utóbbi OEM célja, hogy bevételeinek egy jelentős része a jövőben szolgáltatásokból és szoftverekből származzon.

Míg a kettő amerikai autógyártó további termeléscsökkentésre kényszerült, addig a Honda észak-amerikai egységeiben ismét normál rend szerint folyik a munka.

Ismét lökést kapott a Tesla részvényeinek árfolyama, miután a kaliforniai elektromosautó-gyártó bejelentette, hogy az első negyedévben rekordszámú autót szállított ki.

Gyors cselekvésre van szükség

Gyorsan rendezni kell a thyssenkrupp acélágazatának helyzetét a vállalatcsoport legnagyobb résztulajdonosának, a Krupp Alapítványnak a vezetősége szerint.

A több lábon állás stratégiáját választja a Michelin. Frissen bemutatott 2030-as stratégiájában a vállalat célul tűzte, hogy vezető szerephez jusson a mobilitási hidrogéntechnológiákban.

Kevesebb használt autót hoztak be

Ismét csökkent a behozott használt autók száma. Márciusban 11, az első negyedévben 18 százalékkal hoztak be kevesebb autót, mint egy évvel korábban.

Szokás szerint az első negyedévben is a német márkák dominálták a használtautó-eladásokat, a Kocsi.hu portálján végzett keresésekből azonban kiderült, hogy a japán márkák iránt is hasonlóan nagy volt az érdeklődés.

2020 júliusa óta most márciusban nőtt első alkalommal éves összevetésben vizsgálva az új autók értékesítése Nagy-Britanniában. A növekedés mértéke a 11 százalékot is meghaladta.

Márciusban ismét nőttek az egy évvel korábbihoz képest a kínai autóeladások, ezzel már egyhuzamban egy éve töretlen a növekedés.

Az elektromos autók adaptációjában vezetőnek számító Norvégiában az év harmadik hónapjában szinte példátlan mélységbe, tíz százalék alá süllyedt a benzines és dízelhajtású modellek aránya az újautó-értékesítéseken belül.

Ózd segítségére siet a kormány

Több százmilliós állami támogatással épül ipari park Ózdon, ellensúlyozandó a közel 1900 munkahely megszűnésével járó gyárbezárásokat.

A korábban vártnál nagyobb mértékben, de a globálisnál kisebb mértékben növekedhet idén a hazai GDP a Kopint-Tárki kutatóintézet szerint.

Kiemelt Partnereink