Gyártók A Tesla segítségével teljesítené a kibocsátási normákat a Volkswagen

A Tesla segítségével teljesítené a kibocsátási normákat a Volkswagen

autopro.hu/P.B. | 2021.04.07 13:19

A Tesla segítségével teljesítené a kibocsátási normákat a Volkswagen

Fotó: Volkswagen Newsroom

Az egyes országok között nem ritka, hogy a vállalt környezetvédelmi- vagy károsanyag-kibocsátási norma teljesítésének érdekében kvótákat vásárolnak egymástól. Az autógyártók között is létezik ilyen üzlet, ezúttal a Volkswagen a Teslától venne szén-dioxid-kibocsátási kvótákat, hogy betarthassa a kínai előírásokat.

Hirdetés

Nemcsak Európában, hanem Kínában is egyre szigorodnak a járműgyártókra vonatkozó károsanyagkibocsátási normák. A Volkswagen kínai ágazata, a FAW-Volkswagen most a Teslától vásárolna kvótákat annak érdekében, hogy megfeleljen az ország szabályainak.

Egyelőre sem a FAW-Volkswagen, sem a Volkswagen Csoport, sem pedig a Tesla nem reagált az ügyre. A világ más részein a Tesla már él ezzel a gyakorlattal, Kínában azonban ez lenne az első ilyen tranzakciója. A hírek szerint a FAW-Volkswagen háromezer jüant ajánlott egy kreditért.

Riválisát támogatná a Volkswagen

Az electrive.com szerint azért is érdekes az ügy, mert ezzel tulajdonképpen a riválisát támogatná anyagilag a VW. A német gyártó Kínában öt elektromos modellt forgalmaz az idén, köztük például a helyben gyártott ID.4 X-et, illetve megjelenhet az eddig csak Európa számára gyártott ID.3 helyi változata is.

Igaz, a fenti modellek, illetve az idei évre tervezett egyéb elektromos autók csak hónapok múlva éreztetik hatásukat a Volkswagen kínai szén-dioxid-kibocsátásán, így valóban jól jöhet az OEM számára egy ilyen üzlet.

Adják-veszik a zöld krediteket

Kínában – az Egyesült Államokhoz hasonlóan – lehet kereskedni a zöld kreditekkel, igaz, a nagy konszerneken belül, vagy olyan esetekben, amikor az egyik gyártó a másiknak részvényese, tehát nem egy-egy márkához kötött a károsanyag-kibocsátási norma.

A Tesla globálisan csak 2020-ban 1,58 milliárd dollár bevételre tett szert a zöld kreditek eladásából, azonban Kínában még nem vitt végbe hasonló üzletet. Ezzel együtt a Volkswagen-FAW 2019-ben a legnagyobb károsanyag-kibocsátó volt az autógyártók között Kínában, így érthető, ha vásárolnának krediteket.

Kiemelt Partnereink