Elemzések Ezreket vesz fel itthon a Mercedes – ez történt a 48. héten

Ezreket vesz fel itthon a Mercedes – ez történt a 48. héten

Végh Martin | 2023.12.04 07:17

Ezreket vesz fel itthon a Mercedes – ez történt a 48. héten

Fotó: Facebook/szijjarto.peter.official

A Mercedes-Benz kecskeméti üzeme az elektromobilitás nyertese lehet. Győrben újabb mérföldkőhöz ért az Audi Hungaria, Gyulán bővült a helikopteralkatrészek gyártása, Debrecenben pedig a CATL megerősítette, hogy a tervek szerint halad a beruházása. Mindeközben külföldön egy nagy európai autógyártó a dolgozói létszáma csökkentésére készül. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. gyárigazgatója arról beszélt egy interjúban, hogy a kecskeméti üzem az elektrifikáció győzteseként kerülhet ki és a közeljövőben akár 3000 főt is felvehetnek oda.

Az elektromobilitás az Audi Hungaria egységében is átformálja a termelést: itt az előző héten készült el a félmilliomodik elektromos hajtás. A győri üzemben 2018 óta készülnek elektromos motorok.

A zalaegerszegi ZMT Hungary Kft. több mint 350 ezer eurós beruházással bővítette autóipari gyártósorait. A cég 2021-től kezdve készít alkatrészeket az autóipar számára, és a megrendelések növekedése miatt hamarosan további sorokkal növekszik a kapacitás.

Gyulán a helikopteralkatrészek gyártása bővült. Mostantól az Airbus Helicopters Hungary Kft. üzemében készített komponenseket helyben tudják felületkezelni, ezáltal a gyártás minden fázisát sikerült Gyulán lokalizálni.

A Kúria megsemmisítette a debreceni CATL-beruházásra kiadott katasztrófavédelmi engedélyt. Az ítélet szerint a hatósági eljárás a biztonsági jelentés kiegészítése tekintetében megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat. Ugyanakkor a kínai akkumulátorgyártó később olyan nyilatkozatot tett, mely szerint a beruházás a tervek szerint halad.

Változások a létszámban és a gyártásban

A Volkswagen vezetése immáron nem látja versenyképesnek a konszern névadó márkáját. Ezen egy átfogó költségcsökkentési programmal változtatnának, aminek része lesz a létszám csökkentése is.

Hírek szerint a Mercedes-Benz a jövőben az Egyesült Államokból Németországba telepítené át EQS SUV-ja gyártását. Ezzel egy másik elektromos modell gyártásának csinálna helyet a tengerentúli üzemben.

Az Iveco Csoport félmilliárd euró hitelhez jut az Európai Beruházási Banktól. A haszongépjárműveket gyártó vállalatcsoport többek között akkumulátoros elektromos és üzemanyagcellás hajtások fejlesztésére fordítja az összeget.

A Toyota részlegesen szünetelteti a gyártást egyik kínai üzemében. Az ok a belső égésű motoros modellek iránti kereslet gyengülése a világ legnagyobb autópiacán.

Az is kiderült, hogy a japán autógyártó és kettő leányvállalata mintegy 4,7 milliárd dollár értékben készül eladni Denso-részvényeket. A beszállítói részesedés csökkentéséből származó bevétel az elektromos járművek gyártását fogja szolgálni.

Egyként fogja folytatni kettő nagy játékos

A Schaeffler és az általa felvásárolni kívánt Vitesco Technologies megegyeztek az egyesülési szerződésről. Ezzel egy lépéssel közelebb került a kettő autóipari beszállító egyé válása, ami főképpen az elektromobilitás terén tartogat szinergiákat.

Az Európai Bizottság öt indítóakkumulátorokat gyártó vállalatot vádol kartell működtetésével. Az eddigi vizsgálatok alapján az európai és amerikai cégek az energiatárolók árának egy elemét kívánták rögzíteni.

Hamarosan újabb hidrogén üzemanyagcellás buszok jelennek meg a hazai forgalomban. A járművek több településen is közlekedni fognak a HUMDA új kísérleti projektje részeként.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink