Gyártók Csökkenti részesedését a Densóban a Toyota

Csökkenti részesedését a Densóban a Toyota

autopro.hu/P.B. | 2023.11.30 06:16

Csökkenti részesedését a Densóban a Toyota

Fotó: Toyota Newsroom

A Toyota és két leányvállalata még az idén eladják az alkatrészgyártó Denso-részvényeik mintegy, ami valószínűleg körülbelül 4,7 milliárd dolláros üzletet jelent majd.

Hirdetés

A Denso részvényeinek eladásával a Toyota újabb lépést tesz leányvállalatai részesedésének csökkentésére. Az ebből származó bevételeket a teljesen elektromos járművek gyártásának felpörgetésére fordítja a japán autógyártó. Az ügyre rálátó két forrás szerint a Toyota, a Toyota Industries és az Aisin összesen mintegy 4,7 milliárd dollár (közel 1620 milliárd forint) értékben ad majd el Denso-részvényeket.

A Toyota Motor eladási része nem éri el a nagyjából tíz százalék felét, a fennmaradó részt pedig a Toyota Industries és az Aisin teszi ki – tették hozzá a források. A Denso, a Toyota egyik legfontosabb beszállítója, a világ második legnagyobb autóalkatrész-gyártója.

A források szerint a Denso saját részvényei egy részének visszavásárlását is tervezi a nyílt piacon, hogy ellensúlyozza a részvényárfolyam esetleges csökkenését.

A Denso közleményében azt mondta, részvényeladáson, visszavásárláson és egyéb tőkeintézkedéseken gondolkodik, de még semmiről sem döntött. A Toyota szóvivője azt mondta, hogy a vállalat nincs abban a helyzetben, hogy nyilatkozzon a Densóval kapcsolatban, míg a két leányvállalat közlése szerint ők még nem döntöttek a kérdésben.

Japán hagyomány

A japán vállalatok hagyományosan részesedéssel rendelkeznek leányvállalataikban vagy üzleti partnereikben, ez a keresztrészvényesedés néven ismert gyakorlat, amely a kritikusok szerint akadályozza a vállalatirányítást. A japán cégek azonban az elmúlt időszakban egyre inkább felszámolják ezeket a részesedéseket.

A Toyota Motor jelenleg a Denso 24,2 százalékát birtokolta, várhatóan továbbra is a legfőbb részvényes marad a cégben. A részvények vásárlói várhatóan nagyrészt japán befektetők lesznek – írja a Reuters.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink