Beszállítók Akkugyártókat vádol kartellezéssel az EU

Akkugyártókat vádol kartellezéssel az EU

autopro.hu/V.M. | 2023.12.01 08:19

Akkugyártókat vádol kartellezéssel az EU

Az Európai Bizottság nem kevesebb mint öt indító akkumulátorokat gyártó vállalatot, illetve az akkumulátorgyártók európai érdekképviseleti szervét, az Eurobatot és Kellen szolgáltatóját azzal vádolja, hogy megsértették az uniós versenyjogi szabályokat egy árfixáló kartell felállításával.

A Bizottság szerint az akkumulátorgyártók kidolgoztak, majd egyetértéssel közösen használtak egy új árindexet az autógyártókkal folytatott ártárgyalások során. Ez az index az úgynevezett Eurobat Premium System, vagyis Eurobat Prémium Rendszer.

Az öt gyanúsított vállalat az osztrák Banner, az amerikai Clarios és Exide, az olasz Elettra és a román Rombat, melyek 12 voltos ólomsavas energiatárolókat gyártanak. A konvencionális belső égésű autókban ezeket használják a járművek beindítására.

Aktív résztvevők

A Bizottság szerint a 2004-2017 között fennállt kartellel a résztvevők a végső ár egy fontos elemét kívánták rögzíteni. A vád szerint a Eurobat és szolgáltatója, a Kellen nem csak hogy tudtak a törvénytelen tevékenységről, de aktívan hozzá is járultak azáltal, hogy segítették a Eurobat Prémium Rendszer elkészítését és működtetését.

A Reuters megkeresésére a gyártók közül a Clarios válaszolt: „nem gondoljuk, hogy anyagi kár veszélye állna fenn. Együttműködünk a hatóságokkal a nyomozásuk során.”

Az Európai Unió versenyjogi szabályait megsértő vállalatokat a globális bevételük 10 százalékára büntethetik. Az elmúlt években a Bizottság közel egy tucat autóipari kartell tagjaira rótt ki büntetést, köztük csapágyak, ülések és fékrendszerek szállítóira.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink