Gyártók Beestek az eladások – részben leáll a Toyota gyártása

Beestek az eladások – részben leáll a Toyota gyártása

autopro.hu/V.M. | 2023.12.01 14:22

Beestek az eladások – részben leáll a Toyota gyártása

Fotó: Toyota

Nem hivatalos információk alapján a Toyota részlegesen szünetelteti a termelést a kínai Tiencsin városában található üzemében. Az eladások gyengülésére visszavezethető döntés ismét rámutat a verseny fokozódására a világ elsőszámú autópiacán.

Hirdetés

A Jiji hírügynökség jelentése szerint a gyártás leállítása része annak az átfogó áttervezésnek, amit a Toyota az érintett üzem termelése kapcsán végez a belső égésű motoros autók gyengülő kínai értékesítése miatt.

Az áttervezésről korábban már beszámoló Reuters szerint a Toyota októberben és novemberben vágta meg először a FAW kínai autógyártóval közösen működtetett tiencsini üzem termelését, egy kiszivárgott levelezés alapján azonban a termeléscsökkentés időtartamát végül kitolják még további három hónappal.

Egyre nehezebb Kínában boldogulni

Más külföldi autógyártókhoz hasonlóan a Toyota is eladásai csökkenésével küzd Kínában, ahol a helyi autógyártók egyre keményebb versenytársként lépnek fel, valamint az állami támogatások által hajtott elektrifikáció sorvasztja a konvencionális hajtású modellek piacát.

A Toyota az első tíz hónapban világszerte 8,5 millió járművet értékesített, ennek mintegy ötödét Kínában. Ez egy számottevő arány, ugyanakkor éves összevetésben a vállalat kevesebb járművet gyártott és értékesített az ázsiai országban.

Az elektromos autók kínai előretörését aláhúzza, hogy az első kilenc hónapban a három legnagyobb számban értékesített személyautó mindegyike elektromos volt. A tisztán elektromos szegmens egy olyan, ahol a Toyota a kínálatát és eladásait tekintve is lemaradásban van más nagy autógyártókhoz képest.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink