Elemzések E-mobilitásba ruháznak Oroszlányban – ez történt a 49. héten

E-mobilitásba ruháznak Oroszlányban – ez történt a 49. héten

Végh Martin | 2023.12.11 07:23

E-mobilitásba ruháznak Oroszlányban – ez történt a 49. héten

Fotó: Facebook/BorgWarner Inc.

Az amerikai BorgWarner elektromobilitási beruházást visz oroszlányi üzemébe. Külföldön több autógyártó is a költségek jelentős csökkentésére készül, míg a Continental megválhat egyes üzleti részeitől. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Az amerikai BorgWarner 25 milliárd forintot ruház be Oroszlányban működő üzemébe. A fejlesztés nyomán hibrid és teljesen elektromos járművek alkatrészeinek gyártása kezdődhet majd meg.

A szintén amerikai tulajdonosi háttérrel bíró Howmet-Köfém Kft. 17 milliárd forintból bővíti a keréktárcsákat készítő székesfehérvári üzeme kapacitását. Ezáltal nyolcvan új munkahely jön létre.

Költségcsökkentésben a gyártók

A Renault a következő években jelentősen csökkentené autói előállítási költségeit. A villanyautók esetében a francia vállalat drasztikus, 50 százalékos költségmérséklést céloz.

Költségcsökkentésen munkálkodnak a Volkswagen márka vezetői is. A német autógyártónál ötödével vágnák meg az adminisztratív költségeket a munkavállalói állomány csökkentésén keresztül.

A VW konszernhez tartozó Lamborghininél nem a létszámot, hanem a munkaidőt csökkentik. Az európai autógyártók közül elsőként vezet be az olasz sportautó-gyártó négynapos munkahetet.

Az Európai Unió meghallani látszik az európai autógyártók kérését. Az Európai Bizottság javaslatot tett az EU és Nagy-Britannia között exportált elektromos autók származási követelményeinek későbbi szigorítására. Így esély nyílik arra, hogy a gyártók elkerüljék a vámokat.

Az észak-európai országokban dolgozók sorra csatlakoznak tiltakozó akciókhoz a Tesla ellenében, mivel a vállalat elzárkózik attól, hogy kollektív szerződést kössön svéd dolgozóival. Az előző héten egy helyi befektetőjét is elveszítette az amerikai cég.

Szürke fellegek a német autóipar felett

A Continental hivatalosan is fontolóra veszi autóipari részlege egyes részeinek eladását. Ugyanakkor a vállalat vezetője leszögezte, hogy az üzletágtól való teljes megválás kizárt.

A német járműipar még nem tudott kilábalni a gazdasági visszaesésből az ifo intézet felmérése szerint. Novemberben romlott a vállalatok üzleti hangulata és kilátásaikat is rosszabbnak ítélték meg.

Ugyancsak novemberben Kínában jelentősen nőttek az új autók eladásai. A hónapban értékesített 2,1 millió gépjármű negyedével haladta meg az egy évvel korábbi adatot.

Itthon a Porsche Hungaria eladásainak növekedését jósolja a következő évre, amivel a vállalat tovább erősítheti piaci pozícióját. Ugyanakkor a hazai újautó-piac egészével kapcsolatban a vállalat már nem ennyire bizakodó.

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet december 10-én kétnapos sztrájkot kezdett a Volánbusznál a 2024-es bérfejlesztési ajánlat hiánya miatt. A közlekedési szolgáltató továbbra is kétségbe vonja a munkabeszüntetés jogi helytállóságát.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink