Elemzések Cuprát is fognak gyártani Győrben – ez történt a 12. héten

Cuprát is fognak gyártani Győrben – ez történt a 12. héten

Végh Martin | 2022.03.28 07:21

Cuprát is fognak gyártani Győrben – ez történt a 12. héten

Fotó: Audi Hungaria

Két év múlva a Cupra egy új modelljének gyártása fog megkezdődni az Audi Hungaria győri üzemében. A nemzetközi híreket a részben az orosz-ukrán háború okozta gyárleállásokon kívül az autógyártók fejlesztési tervei, többek között új akkumulátorgyárépítések határozták meg. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Hirdetés

Két év múlva egy új autóval bővül az Audi Hungaria járműgyártási termékportfóliója. A győri üzemben 2024-ben egy Cupra szabadidőautó gyártása fog megkezdődni.

A vonóhorgokat készítő kecskeméti ACPS Automotive Kft. a beszállítói láncát közel 3,8 milliárd forintból fejleszti. A vállalat termelőkapacitása egy évtized alatt néhány százezerről mostanra 1,3 millió darabra nőtt.

Áprilistól csökkentett üzemben fognak termelni a thyssenkrupp német egységei az orosz-ukrán háború hatásainak eredményeként. A változások egyelőre szerencsére nem érintik az öt magyar telephelyt.

Gyárleállások Európában és Kínában

Röviddel azután, hogy újraindította moszkvai üzemét, a Renault ismét leállította azt az ukrajnai háború miatt. A vállalat leépítheti oroszországi jelenlétét, ami azonban rosszul fog jönni a folyamatban lévő átstrukturálása szempontjából.

A Volkswagen március 21-én a pozsonyi üzemében függesztette fel a termelést, részben a háború, részben a chiphiány miatt. A szünet azonban nem tartott sokáig, 23-án ugyanis újraindultak a gyártósorok.

A háború egyébként különösen rosszul érinti a cseh Škodát, aminek második legnagyobb piaca az orosz. Jó hírként érkezett azonban a vállalat számára, hogy ukrajnai kábelköteg-beszállítója újraindította a termelést.

Ellenben a BMW Északkelet-Kínában határozatlan időre leállította gyárait. Itt azonban az ok nem az ukrajnai helyzet és nem is a félvezetőhiány volt, hanem a koronavírusos megbetegedések ismételt fellángolása.

Fejlesztéseket terveznek a gyártók

A Volkswagen új megállapodásokat írt alá, melyek értelmében kettő vegyesvállalatot is alapít akkumulátorokhoz szükséges fémek kitermeléséhez és feldolgozásához. Az egyik cég Kínában, míg a másik Indonéziában fog működni.

Európában szintén komoly beruházásra készül a gyártó. Spanyolországban, partnereivel együtt mintegy 7 milliárd euróból építené ki az e-autók készítéséhez szükséges értékláncot. A tervekben egy akkumulátorgyár építése is szerepel.

A Stellantis és a Mercedes-Benz vegyesvállalata, az ACC Olaszországban tervez akkumulátorgyárat építeni. Az üzemet a Stellantis egyik meglévő egységének átalakításával fogják elkészíteni.

A Suzuki Indiában fektet be. Helyi gyárát 1,37 milliárd dollárból fogja fejleszteni, hogy megkezdhesse az elektromos autók építését.

Az előző héten egy már régóta várt, de legalábbis régóta csúszó eseményre is sor került: hivatalosan is megnyílt a Tesla grünheidei gyára. A vállalat első európai üzemében 3500 fő dolgozik jelenleg.

A Daimler Truck növekvő eladásokkal és bevétellel zárta 2021-et. Számításai szerint az ukrajnai háború nem lesz jelentős hatással működésére, így az idei évben tovább javulhatnak eredményei.

Beruházások Magyarországon

Új ipari park alapkövét helyezték el Nagykanizsán. A fejlesztés során mintegy 73 hektáros területen fognak új ipari parkot kialakítani, ennek részét fogja képezni egy 11 ezer négyzetméteres csarnok is.

Elérte szerkezetkész állapotát a ZalaZone tesztpálya irodaháza. A mintegy 700 négyzetméter alapterületű épület 749 millió forintból készül.

Drágább használt autók, több töltés

Az elmúlt egy hónapban átlagosan 9 százalékkal drágultak a használt autók Magyarországon. Az áremelkedés hátterében meghúzódó egyik ok a hirtelen árfolyamváltozás lehet.

Az Energiahivatal statisztikái szerint 2021-ben 57 százalékkal nőtt a nyilvános töltőállomásokon felvett áram mennyisége hazánkban, továbbá a töltési darabszámok is új csúcsot mutattak.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink