Gyártók További növekedésre számít a Daimler Truck

További növekedésre számít a Daimler Truck

autopro.hu/V.M. | 2022.03.24 16:17

További növekedésre számít a Daimler Truck

Fotó: Daimler Global Media Site

A világ egyik legnagyobb haszongépjármű-gyártója, a Daimler Truck növekvő eladásokkal, bevételekkel és nyereséggel zárta 2021-et, és előrejelzése szerint számai az idén tovább javulnak az ukrajnai háború és a félvezetőhiány ellenére is.

Hirdetés

Az előző üzleti év pénzügyi eredményeinek ismertetésén a Daimler Truck közölte, hogy az ellátási láncot terhelő zavarok ellenére sikeresen teljesítette 2021-es pénzügyi célkitűzéseit.

Ahogy arról korábban az autopro.hu is beszámolt, a Mercedes-Benz Group AG-ból tavaly év végén kivált OEM eladásai éves szinten 20 százalékkal, 455 ezer járműre nőttek az elmúlt évben. Ennek eredményeként a bevétel 10 százalékkal 39,8 milliárd euróra nőtt. A korrigált EBIT (kamatok és adók levonása előtti eredmény) 2,552 milliárd eurót tett ki a megelőző évi 657 millió helyett, köszönhetően az értékesítési árak emelkedésének, valamint a költségcsökkentési intézkedéseknek.

Az erős kereslet megmutatkozott a megrendelési számokon is: az ipari üzleti terület 2021-ben 590 ezer megrendelést kapott, ami 37 százalékkal múlta felül az előző évi 430,5 ezret. Ebből kifolyólag a Daimler Truck jelenleg rekord nagyságú megrendelésállománnyal büszkélkedhet.

Javulnak a piaci viszonyok

A pénzügyi eredmények ismertetésekor a vállalat meglehetősen pozitív előrejelzést adott ki 2022-re vonatkozóan. Az előrejelzés szerint a legfontosabb piacokon folytatódni fog a gazdasági körülmények normalizálódása, és sem a világjárvány, sem az ukrajnai háború nem fog negatív hatást gyakorolni az általános piaci helyzetre.

Ugyanakkor aláhúzzák, hogy az ellátási láncokban mutatkozó szűk keresztmetszetek, illetve a chipek beszerzésében fennálló zavarok továbbra is befolyással lesznek az értékesítési eredményekre, főként az év első felében.

Ennek ellenére a Daimler Truck az ipari területen 500-520 ezer jármű értékesítésével számol, ami 10-14 százalékkal haladja meg a múlt évi eladásokat.

Nem jelent nagy gondot a háború

A világszerte több mint 40 termelőüzemmel és körülbelül 100 ezer dolgozóval rendelkező vállalat szerint a saját ellátási láncait nem fogja komolyan érinteni az ukrajnai háború, ami számos európai autógyártó termelésében okozott már fennakadásokat az Ukrajnából érkező alkatrészszállítások elapadásán keresztül.

Korábban a BMW rontotta idei előrejelzését a konfliktus miatt, míg a VW jelezte, arra kényszerülhet, hogy felülvizsgálja a sajátját, amennyiben nem sikerül elég gyorsan alternatív alkatrészforrásokat találnia.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink