Gyártók Hivatalosan megnyílt a Tesla német gyára

Hivatalosan megnyílt a Tesla német gyára

autopro.hu/P.B. | 2022.03.22 17:13

Hivatalosan megnyílt a Tesla német gyára

Fotó: Twitter/Tesla Grünheide

Komoly felhajtás mellett, ünnepélyes keretek között megnyitotta kapuit a Tesla grünheidei gyára. Az átadón jelen volt és beszédet mondott Olaf Scholz német kancellár és Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója is. Az első harminc vásárló átvehette a Németországban gyártott Tesláját.

Hirdetés

Elon Musk jelenlétében átvehette az első harminc tulajdonos a Berlin melletti grünheidei gyárban készült Tesláját, ezzel pedig hivatalosan is megnyitotta kapuit az üzem. A gyár ötmilliárd eurós beruházás keretében épült fel, ezzel a közelmúlt legnagyobb autóipari beruházásának számít Németországban.

A Tesla alig több mint két év alatt építette fel az üzemet, ami a jövőben 12 ezer embernek ad munkát (jelenleg 3500 embert foglalkoztat), a gyártási kapacitása pedig 500 ezer autó lesz évente. Ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt, az ideiglenes engedélyekkel épülő gyár végső jóváhagyása alig több mint két hete érkezett meg – addigra a gyár már régen elkészült, és megkezdődött a próbaüzem is.

Nagy lépés ez az egykori Kelet-Németország számára

Grünheide Brandenburg tartományban, az egykori NDK területén fekszik. Bár a fővároshoz való közelsége miatt nem tartozik a keleti országrész szegényebb vidékei közé, mégis komoly jelentőséggel bír a helyszín, a német állam és Brandenburg tartomány pedig egyaránt üdvözölte a gyár megnyitását.

Olaf Scholz német kancellár szerint a gyár a fejlődés jele, a járműipar jövőjét pedig az elektromobilitás vezérli majd. Robert Habeck német pénzügyminiszter szerint most kiderült, hogy Németország képes gyorsan cselekedni.

Elon Musk a Twitteren németül köszönte meg a támogatást, az átadót pedig élőben közvetítték Németországban.

Igaz, nem mindenki örül a gyárnak: az építkezést sokszor hátráltató környezetvédők ezúttal kisebb tüntetést szerveztek, és transzparensekkel adták a jelenlévő tudtára, hogy nem örülnek a beruházásnak – írja a Reuters.

A Tesla üzeme egy akkugyárat is tartalmaz, részben annak kései engedélyeztetése miatt csúszott a teljes létesítmény átadása. Az akkumulátorgyártás egyelőre még nem kezdődött meg.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink