Elemzések Bosch: sokan látnak fenyegetést az MI-ben

Bosch: sokan látnak fenyegetést az MI-ben

autopro.hu/V.M. | 2022.01.06 16:23

Bosch: sokan látnak fenyegetést az MI-ben

Fotó: Bosch Media Service

A Bosch Tech Compass felmérés szerint sok európai és amerikai lát fenyegetést a mesterséges intelligenciában (MI). A technológiákkal és technológiai fejlődéssel kapcsolatos attitűdöket vizsgáló felmérésből ezenkívül az is kiderült, hogy az emberek a jövőben is legszívesebben ember vezette autóval utaznának.

Hirdetés

A CES 2022 fogyasztóelektronikai vásár alkalmából ismertetett Bosch Tech Compass (Bosch Technológiai Iránytű) reprezentatív felmérése keretében Németország, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, India és Kína lakosainak véleményét kérték ki az egyes technológiákról 2021 nyarán.

A válaszokból kiderült, hogy globálisan az emberek 72 százaléka úgy véli, hogy a technológiai fejlődés jobbá teszi a világot. A válaszadók 83 százaléka továbbá egyetért abban, hogy az innovációknak inkább a mai kor nagy problémáinak kezelésére, mintsem az egyéni igények kielégítésére kell irányulnia. Emellett a kutatás azt is kiderítette, hogy az emberek több mint háromnegyede a technológiai fejlődésben látja a klímaváltozás elleni küzdelem kulcsát.

Az emberek ugyan világszerte hisznek a technológiai fejlődésben, azonban a technológia felhasználásának hatékonyságát régiónként eltérő módon értékelik. A kínaiak 83 és az indiaiak 77 százaléka gondolja úgy, hogy a jelen nagy problémáinak kezelésére megfelelően alkalmazzák a technológiákat, míg az USA-ban, az Egyesült Királyságban és Németországban ez az arány rendre 47, 37 és 29 százalék csupán.

Hol a zöld technológiákban, hol az MI-ben hisznek

Abban a tekintetben, hogy mely megoldásoktól várják a legnagyobb pozitív hozzájárulást a társadalom fejlődéséhez, szintén szignifikáns eltérések mutatkoznak régiós viszonylatban. Az európaiak és az amerikaiak a zöld technológiákat, mint a geomérnökséget és a hidrogént látják a legfontosabbaknak, míg Ázsiában az MI-ben és az 5G-ben bíznak leginkább.

Az MI körüli megosztottságot jól mutatja, hogy az európaiak és az amerikaiak nem csak hogy alacsonyabbra értékelik annak hasznosságát, de mintegy harmaduk a legnagyobb technológiai fenyegetésként tekint rá.

Nem tennék le az autót az emberek

A Bosch arra is kíváncsi volt, hogy a technikai korlátoktól eltekintve az emberek legszívesebben hogyan közlekednének a jövőben. A válaszlehetőségek között szerepelt a teleportálás, amit a legtöbben, az emberek 39 százaléka, Németországban választanának. Hasonlóan sokan csak Kínában nyitottak a technológia iránt – az ott lakók 34 százaléka teleportáltatná magát, ha megtehetné. Mindazonáltal még ezekben az országokban sem volt a legnépszerűbb opció a teleportálás.

Globális léptékben a legkedveltebb utazási mód az ember vezette autó, amit a kitöltők 56 százaléka preferál. Utána a repülés és a vonat következik 40 és 32 százalékkal.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink