Elemzések Az árnövekedéssel szemben is véd a napenergia

Az árnövekedéssel szemben is véd a napenergia

Végh Martin | 2022.10.14 07:21

Az árnövekedéssel szemben is véd a napenergia

Fotó: Gimex-Hidraulika Kft.

A hidraulikus elemek értékesítésével és kapcsolódó szaktanácsadással, szolgáltatásokkal foglalkozó győri Gimex-Hidraulika Kft. eredetileg a fenntarthatóság fokozása érdekében épített ki saját napelemrendszert, a magasba szökő energiaárak fényében azonban egy komoly költségcsökkentő tényezőt is nyert egyben.

A nagy autóipari vállalatok már régóta beruháznak olyan saját energiatermelő kapacitásokba, melyekkel a megújuló forrásokat tudják hasznosítani. A fejlesztések a hazai telephelyekre is kiterjednek, az Audi Hungaria győri üzeme például 2020 őszén Európa legnagyobb tetőre szerelt napelemparkjával vált karbonsemlegessé.

A beruházásoknak mindenekelőtt a fenntarthatósági mutatók javítása a célja, azonban a jelenlegi helyzetben az energiaárak fluktuációjával szemben is bizonyos fokú védelmet nyújtanak, továbbá a saját energiatermelésen keresztül az energiaellátást is biztosabbá tehetik. Ezekkel magyarázható, hogy a Stellantis jelenleg azon dolgozik, hogy minél inkább saját forrásból fedezze energiaigényét. Carlos Tavares vezérigazgató szeptemberi nyilatkozatában utalást tett arra, hogy a fejlesztéseknek a napenergia nagyobb arányú használata is része lehet.

Ugyancsak szeptemberben jelentette be a Mercedes, hogy egy olyan szélfarmot épít Németországban, amivel a helyi üzemei elektromosáram-igényének 15 százalékát lesz képes fedezni. A vállalat, közleményében a fenntarthatósággal indokolta a beruházást, ami ugyanakkor az instabil energiahelyzet miatt is haszonnal kecsegtet.

A saját energiatermelő kapacitások természetesen kisebb cégek számára is hasonló előnyökkel szolgálnak, ezt bizonyítja a Gimex-Hidraulika Kft. példája is. A cég saját (kezdőképen látható) napelemrendszeréről Kiss Richárd műszaki és logisztikai vezetőt kérdeztük. A vele készült interjút lentebb olvashatják.

- Mi ösztönözte a vállalatot arra, hogy saját napelemrendszert építsen ki?

- Amikor eldöntöttük, hogy napelemrendszert szeretnénk telepíteni, akkor még nem volt energiaválság, a fenntartható működés volt az elsődleges szempontja a Gimexnek. A kialakult helyzet miatt a környezetvédelmi előnyök mellett a gazdasági előnyök is felértékelődtek. Utólag több szempontból is igazán hasznos fejlesztésnek bizonyult a napelemrendszer telepítése.

- Mikor helyezte üzembe napelemeit a Gimex-Hidraulika Kft.? Mekkora elméleti kapacitással rendelkezik a rendszer, illetve a vállalat energiaigényének mekkora részét képes fedezni?

- Mindig fontosnak tartottuk a folyamatos fejlesztéseket és ez nem volt másképp a Covid-járvány alatt sem, ezért 2021 augusztusában elkészült a 38 kilowattos napelemrendszerünk. Az eddigi tapasztalatok alapján a teljes áramfogyasztásunkat fedezi az általunk megtermelt energia, sőt még többletet is termelünk a hálózatba.

Kiss Richárd, a Gimex-Hidraulika Kft. műszaki és logisztikai vezetője

Kiss Richárd, a Gimex-Hidraulika Kft. műszaki és logisztikai vezetője | Fotó: Gimex-Hidraulika Kft.

- Hozzávetőleg mekkora költségmegtakarítást sikerült realizálni a napelemeknek hála azok üzembe helyezése óta? Számításaik szerint mikorra térülhet meg a beruházás, és hogyan látszik ezt befolyásolni az energiaárak mostani emelkedése?

- Az áramfogyasztásunkat teljes mértékben megtermeljük. Az idei évtől kezdve a rendelkezésünkre álló többlet energiát az irodák fűtésére fogjuk felhasználni, ami a jelen helyzetben további jelentős költségmegtakarítást eredményez majd. A napelemrendszer pályázat nélkül, teljesen önerőből volt finanszírozva. A beruházás kezdetén négy év megtérülési idővel számoltunk, de az energiaárak folyamatos emelkedése miatt ez a megtérülési idő jelentősen lerövidülhet.

- Hogyan reagált a vállalat az energiaárak idei magasba szökésére? Tett az energiafogyasztása csökkentésére irányuló lépéseket?

- Az eddigi gázzal való fűtést igyekszünk kiváltani elektromosra. Jelenleg elektromos inverterekkel is fűtünk a gázkazán mellett, amivel csökkenteni tudjuk a gázfelhasználásunkat. A jövőben szeretnénk teljes mértékben elektromos árammal fűteni. Itt szóba jöhet további inverterek felszerelése, vagy akár a komplett gázrendszer lecserélése is. Ezenfelül tervezzük a céges autóflotta lecserélését hibrid vagy teljesen elektromos meghajtású gépjárművekre.

- Szerepel a tervekben a napelemrendszer bővítése?

- A jelenlegi rendszerünk jelentősen többet termel, mint a fogyasztásunk, és úgy terveztük, hogy a későbbiekben még további panelekkel tudjuk bővíteni. A cég fejlődésével párhuzamosan a napelemrendszerünket is szeretnénk bővíteni.

Mit tehetnek a gyártóvállalatok az elszabadult energiaköltségek megfékezésére? Milyen kihívások várnak azokra a cégekre, amik energiahatékonyabbá tennék termelésüket? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphat választ a TECHTOGETHER 2022 járműipari konferenciáján. Vegyen részt Tisza-Kiss László, a DANA Hungary Kft. Light Vehicle gyárigazgatójának Az energiahatékonyság szerepe a gyártási folyamatokban című előadásán október 18-án. Regisztráljon az alábbi linken!

Tisza-Kiss László, a DANA Hungary Kft. Light Vehicle gyárigazgatója

Tisza-Kiss László, a DANA Hungary Kft. Light Vehicle gyárigazgatója

Tisza-Kiss László 2005-ben csatlakozott az AGC Glass Hungary-hoz a zöldmezős beruházás kezdetén, mint gyártástámogató mérnök, később az új termékek bevezetését felügyelte, majd 2008-tól 2018-ig termelési igazgatóként vállalt felelősséget. 2018-tól vette át a magyarországi telephely irányítását, mint cégvezető. 2020-tól a tatabányai üzem irányítása mellett a vállalat dél és nyugati klaszterébe tartozó üzemeinek operációs vezetője és felelős ezen klaszter Ipar 4.0 projektjeinek sikerességéért.

2022-től karrierje új irányt vett és csatlakozott a Dana Hungary Kft.-hez, mint a Light Vehicle gyáregység gyárigazgatója. A telephely Európa legmodernebb kúpfogaskerék gyára és differenciálmű összeszerelője. A gyáregység nem titkot célja, hogy a modern autóipar mintagyára legyen, melyben magas szintű a digitalizáció, illetve a minőségi és gyártási hatékonyság mellett kiemelt szerepet játszik a környezeti lábnyom csökkentése és a hatékony energiagazdálkodás.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink