Gyártók Méretes szélfarmot épít a Mercedes

Méretes szélfarmot épít a Mercedes

autopro.hu/V.M. | 2022.09.20 09:19

Méretes szélfarmot épít a Mercedes

Fotó: Mercedes-Benz Group Media

A Mercedes-Benz egy új szélfarmot fog felépíteni az észak-németországi Papenburgban található tesztpályája területén, amivel a hazai üzemei energiafogyasztásának egy jelentős hányadát lesz képes fedezni.

Hirdetés

A több mint 100 megawattóra beépített kapacitású szélfarm kettő számjegy mennyiségű szélturbinából fog állni. Ezek együttesen a Mercedes németországi létesítményei által egy évben felhasznált elektromos energia 15 százalékát lesznek képesek megtermelni.

Az évtized közepére megvalósuló projekttel a Mercedes a zöld elektromossági termelőkapacitását szeretné bővíteni, lépést téve azon célja elérése felé, hogy 2030-ra a termelésben felhasznált energia több mint 70 százalékát megújuló forrásokból biztosítsa.

„A telephelyeinken lévő megújulóenergia-kapacitások célzott bővítése integráns része stratégiánknak” – fogalmazott Jörg Burzer, a Mercedes termelési igazgatója. „A papenburgi szélfarm projekt megvalósításával fontos lépést teszünk ebbe az irányba.”

Nagyobb önállóság

A Mercedes továbbá egy napelempark papenburgi tesztpályára telepítését is vizsgálja. Hasonlóan a szélerőmű-parkhoz, a napelemek is hozzásegítenék a gyártót ahhoz, hogy csökkentse külső energiafüggőségét.

Utóbbi tényező egyre fontosabbá válhat az európai energiaválsággal. Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, egy másik járműgyártó, a Stellantis már javában dolgozik energiatakarékossági, illetve az önálló energiaellátást támogató intézkedéseken. Ebben szerepet szán a megújuló energiaforrásoknak is.

Mit tehetnek a gyártóvállalatok az elszabadult energiaköltségek megfékezésére? Milyen kihívások várnak azokra a cégekre, amik energiahatékonyabbá tennék termelésüket? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphat választ többek között Pazsiczky Tamás, a Deloitte Magyarország igazgatójának előadásából, valamint a Zentai Zsolt, az Audi Hungaria Zrt. épülettechnikai és infrastruktúra tervezés vezetőjének és Gergen Péter, a Robert Bosch Kft. elektromobilitás fejlesztéséért felelős igazgatójának részvételéven folyó kerekasztal beszélgetésen október 18-án a Techtogether 2022-n! Nézze meg az autopro.hu és a Magyar Gépjárműipari Egyesület közös szervezésű járműipari konferenciájának programját az alábbi linken. Találkozzunk október 18-án a Bálnában!

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink