Gyártók Önállósodna energiaellátásban a Stellantis

Önállósodna energiaellátásban a Stellantis

autopro.hu/V.M. | 2022.09.15 14:23

Önállósodna energiaellátásban a Stellantis

Fotó: Stellantis

A Stellantis autóipari konszern jelentős beruházásra készül annak érdekében, hogy saját maga fedezhesse európai létesítményei energiaszükségletét, válaszul az orosz gázszállítások csökkenésére.

Hirdetés

A tervekről maga a konszern vezére, Carlos Tavares beszélt a Detroiti Autószalonon. „Jelenleg egy nagyon komoly energiafogyasztás-csökkentési tervet készítünk elő” – osztotta meg egy, az Autószalon részeként tartott konferencián.

Tavares elmondása szerint a terv része az energia saját létesítmények területén előállítása, aminek érdekében „jelentős” összegű befektetést fognak végezni. „Erről a következő néhány napban fogunk dönteni” – tette hozzá.

Arról nem osztott meg részleteket, hogy milyen energiaforrásokba fognak invesztálni, azonban utalást tett a napenergia hasznosítására azáltal, hogy jelezte, az üzemek területén még rendelkezésre áll hely további napelemek telepítésére.

Az energiafogyasztás redukálását célzó lépésekről Tavares elmondta, hogy azok esetében a japán OEM-ek 2011-es földrengés és cunami után hozott intézkedéseit tekintik mintának.

Eddig olcsón megúszták

Az európai energiaválság egyre nagyobb nyomást gyakorol az ipari vállalatokra, azonban Tavares szerint az orosz gázszállítások csökkenése eddig csak az áremelkedésen keresztül volt hatással a Stellantis-ra.

„Ez a káosz egy újabb eleme” – mutatott rá a vállalatvezető a Reuters által idézett felszólalásakor, utalva egyúttal az ellátási problémák és a járvány hatásainak elhúzódására.

Mit tehetnek a gyártóvállalatok az elszabadult energiaköltségek megfékezésére? Milyen kihívások várnak azokra a cégekre, amik energiahatékonyabbá tennék termelésüket? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphat választ többek között Pazsiczky Tamás, a Deloitte Magyarország igazgatójának előadásából, valamint a Zentai Zsolt, az Audi Hungaria Zrt. épülettechnikai és infrastruktúra tervezés vezetőjének és Gergen Péter, a Robert Bosch Kft. elektromobilitás fejlesztéséért felelős igazgatójának részvételéven folyó kerekasztal beszélgetésen október 18-án a Techtogether 2022-n! Nézze meg az autopro.hu és a Magyar Gépjárműipari Egyesület közös szervezésű járműipari konferenciájának programját az alábbi linken. Találkozzunk október 18-án a Bálnában!

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink