Elemzések A mesterséges intelligencia korszakába lép az audit

A mesterséges intelligencia korszakába lép az audit

MTI | 2024.06.14 09:19

A mesterséges intelligencia korszakába lép az audit

Fotó: TEQUA

A vállalatok csaknem háromnegyede valamilyen szinten már most is alkalmazza a mesterséges intelligenciát pénzügyi beszámolói elkészítéséhez, és ez az arány három éven belül 99 százalékra emelkedik majd - közölte a KPMG legújabb kutatása alapján.

Hirdetés

A könyvvizsgálói, adó és tanácsadási szolgáltatók globális szervezetének kutatásában pénzügyi beszámolási vezetőket kérdeztek - 10 országban 1800-at hat iparágból - arról, hogy a mesterséges intelligencia (MI) bevezetése a pénzügyi funkcióba milyen hatással van és milyen elvárásokat támaszt a külső könyvvizsgálókkal szemben. A közlemény szerint a felmérésben szereplő minden egyes vállalat igazgatótanácsa tett már stratégiai lépéseket az MI-vel kapcsolatban. A mesterséges intelligencia-kiadások ma már az IT-büdzsé 10 százalékát teszik ki, és a jövőben ez az arány jelentősen emelkedni fog.

Bár jelenleg a vállalkozások mindössze 10 százaléka használja széles körben a mesterséges intelligenciát ezen a területen, részben vagy kísérleti jelleggel azonban a cégek csaknem háromnegyede alkalmazza már most az MI-t, és további 27 százalékuk tervezi ezt. Három éven belül 99 százalékra nő azok aránya, akik valamilyen szinten használják a mesterséges intelligenciát - a felmérésben adott válaszok alapján.

A KPMG megjegyzi: a pénzügyi beszámolók arculata a világ különböző részein és az egyes iparágakban persze nem egyforma ütemben változik.

Az USA és Európa használja a legtöbbet

A legnagyobb előrelépés a távközlési és technológiai szektorban történt: itt a megkérdezettek 41 százaléka válaszolta azt, hogy már szelektíven vagy széles körben alkalmazza a mesterséges intelligenciát az auditban.

Ezt követi 35 százalékkal az energia-, a természeti erőforrások és a vegyipar. A fogyasztási cikkekkel foglalkozó és kiskereskedelmi vállalatok lemaradásban vannak a többi iparághoz képest. A régiók közül a megkérdezett észak-amerikai vállalatok haladnak a leggyorsabban, 39 százalékuk használ MI-megoldásokat, ezeket követi Európa 32 százalékkal, majd az ázsiai és csendes-óceáni térség (ASPAC) 29 százalékkal.

A KPMG azt is megállapította, hogy az állami vállalatok az MI-irányítás terén fejlettebbek, mint a magáncégek. Az állami cégek 65 százaléka alakított ki mesterséges intelligenciára vonatkozó politikát, míg a magánvállalatoknak csak 55 százaléka tette ezt.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink