Elemzések Ma közlik a júniusi ipari termelői árak adatait

Ma közlik a júniusi ipari termelői árak adatait

MTI | 2019.07.31 07:54

Ma közlik a júniusi ipari termelői árak adatait

Az ipari termelői árak júniusi alakulásáról közli jelentését ma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az év első öt hónapjában az ipar termelői árai átlagosan 3,2 százalékkal voltak magasabbak, mint a tavalyi év azonos időszakában, a belföldi értékesítésben 5,7 százalékkal, a forintban számolt exportárak 2,0 százalékkal nőttek.

Hirdetés

Májusában az ipari termelői árak összességében 2,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat az előző havi 4,1 százalékos emelkedés után. A belföldi értékesítési árak átlagosan 5,4 százalékkal nőttek, egy százalékponttal lassabban az áprilisinál. Az exportértékesítés árai 1,4 százalékkal emelkedtek az előző év májusához képest, míg áprilisban 3,0 százalékos volt az éves növekedés.

Munkabér, forint és kőolaj

Az áremelkedés ütemét – a KSH értékelése szerint – a munkabérek növekedése, a forint árfolyamváltozása és a kőolaj világpiaci árának alakulása befolyásolta.

A belföldi értékesítésben az energiatermelő szektor termelői árai 5,3 százalékkal emelkedtek. Az élelmiszeriparban tovább gyorsult az áremelkedés üteme, egy hónap alatt 0,8 százalékkal emelkedtek májusban és 6,1 százalékkal voltak magasabban az árak az egy évvel korábbinál, az áprilisi 5,5 százalék után. A számítástechnikai termékek termelői ára 4,3, a járműipariaké 3,2 százalékkal nőtt, lassabban az előző havi 6,7, illetve 4,0 százalékos ütemnél.

Nyitókép: Pexels

Kiemelt Partnereink