Elemzések Kétszázezres prémiumot ad a Contintental – ez volt a 11. hét

Kétszázezres prémiumot ad a Contintental – ez volt a 11. hét

Pardavi Mariann | 2016.03.21 06:27

Kétszázezres prémiumot ad a Contintental – ez volt a 11. hét

Nevet vált az Alcoa, különválasztja önindítókat gyártó egységét a Bosch, jutalmazza dolgozóit a Continental. Ezektől volt hangos a magyar járműipar.

Hirdetés

Gyártók

Ugyan március elején a Mabi-Bus Kft. elektromos busza gond nélkül teljesítette oda-vissza a Budapest és Párizs közötti távot, azonban légy került a levesbe a héten. A prototípus fővárosi bemutató útján elszabadultak a bal hátsó kerekek, ráadásul személyi sérülés is történt. Párizsba egyébként egy innovációs díjat mentek átvenni a készítők. Mészáros Csaba, az autóbuszt fejlesztő vállalat vezetője rámutatott: a balesetnek semmi köze nincs a cégük által hozzáadott szellemi értékhez, vásárolt alkatrészeket érint a probléma.

Beszállítók

A héten írtuk meg, hogy közel kétszázezer forint prémiumot fizet a Continental a hazai alkalmazottainak, mivel kiemelkedően sikeres évet zártak. Tavaly 2,73 milliárd euró nyereséget könyvelhetett el, amely 15 százalékkal haladta meg az előző évi értéket.

Úgy tűnik, megugorhat a Ganz bevétele a külföldi megrendelések miatt: a Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. megkezdte a tavaly júniusban gyártásba kerülő tíz darab nagy teljesítményű hűtővíz-szivattyú leszállítását az épülő Belorusz Atomerőműnek. A vállalat közlése szerint a mostani szivattyúkat további négy követheti, melyeket még idén átadnak a megrendelőnek.

Különválasztja önindítókat gyártó egységét a Bosch. A lépés már régóta várat magára, ám az üzemi tanács és a szakszervezetek csak nemrég egyeztek bele a változtatásba. Az önindítók gyártásával kapcsolatban már korábban is felmerült a szervezeti struktúra átalakításának gondolata, azonban az üzemi tanács eddig minden alkalommal megakadályozta az átalakítást.

Úgy távozik az Alcoa, hogy mégis hazánkban marad a tevékenység: az amerikai alumíniumipari konszern 2016 második felében végbemenő kettéválását követően mindhárom magyarországi gyár a jövőben az Arconic vállalathoz kerül, így mintegy kétezer hazai munkavállaló az új cégben folytatja tevékenységét.

Szolgáltatók

Beszélgettünk a komáromi polgármesterrel új járműipari beszállítók érkezéséről, újabb letelepedéseket elősegítő infrastrukturális fejlesztésekről és Szlovákia közelségének hatásairól is.

Ezzel összhangban közölte azt a HIPA, hogy Magyarország továbbra is kedvező célpontja a közvetlen külföldi tőkebefektetéseknek, a befektetők számára egyre vonzóbbak a vidéki települések és régiók. Összesen 1400 milliárd forintot csábítana hazánkba.

Oktatás

A régiós együttműködés fejlesztésének lehetőségeiről tárgyalt Varga Mihály Bozhidar Loukarski bolgár gazdasági miniszterrel. A tanácskozás kiemelt témája volt a duális szakképzés, amelynek magyarországi gyakorlata alapján további tapasztalatcserét kezdeményezett a bolgár fél.

Kiemelt Partnereink