Beszállítók Úgy távozik az Alcoa, hogy mégis hazánkban marad a tevékenység

Úgy távozik az Alcoa, hogy mégis hazánkban marad a tevékenység

MTI | 2016.03.16 08:24

Úgy távozik az Alcoa, hogy mégis hazánkban marad a tevékenység

Az amerikai alumíniumipari konszern 2016 második felében végbemenő kettéválását követően mindhárom magyarországi gyár a jövőben az Arconic vállalathoz kerül, így mintegy kétezer hazai munkavállaló az új cégben folytatja tevékenységét.

Hirdetés

Az Alcoa tavaly szeptemberben, New Yorkban jelentette be, hogy két önálló részvénytársaságba szervezi ki tevékenységét: a nyersanyagipari üzletág, a Global Primary Products az Alcoa bauxitbányászati, timföldgyártási, alumíniumkohó, alumínium-nyersanyag és energiaipari tevékenységét foglalja majd magában, a feldolgozóipari tevékenységeit tömörítő Value-Add Company pedig hengerelt alapanyagok, öntészeti félkész termékek, járműipari alkatrészek és építészeti szerkezeti elemek gyártásával foglalkozik majd. Utóbbival kapcsolatban kedden bejelentették: a vállalat neve Arconic lesz.

A néc, a cég változik, a tulajdonos, a tevékenység és az állások megmaradnak

Az Alcoa Magyarország tájékoztatása szerint az Arconichoz kerül az eddig az Alcoa-Köfém Kft.-hez tartozó székesfehérvári és nemesvámosi telephely, valamint az Egerben működő Alcoa Forgings and Extrusions. Magyarországon jelenleg öt termelő üzletáguk működik: öntöde/hengermű, keréktermékgyártó, turbinalapát megmunkáló, repülőgépkötőelem-gyártó, illetve acélból kovácsolt terméket gyártó. Emellett a cég globális adminisztratív szolgáltató központja is itt működik.

Az Alcoa több mint két évtizede jelent meg Magyarországon, egyike az ország 50 legnagyobb vállalatának, valamint a termelő szektor tíz legnagyobb ipari befektetőjének. Emellett az Alcoa hazánk 30 legnagyobb exportőre közé tartozik - termékei 95 százalékát exportálja a vállalat.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink