Techtogether A magyar duális szakképzésből tanulna Bulgária

A magyar duális szakképzésből tanulna Bulgária

autopro.hu | 2016.03.17 14:50

A magyar duális szakképzésből tanulna Bulgária

A régiós együttműködés fejlesztésének lehetőségeiről tárgyalt Varga Mihály Bozhidar Loukarski bolgár gazdasági miniszterrel. A tanácskozás kiemelt témája volt a duális szakképzés, amelynek magyarországi gyakorlata alapján további tapasztalatcserét kezdeményezett a bolgár fél.

Hirdetés

Varga Mihály elmondta: a magyar kormány tisztában van az iskolai alapozó szakképzésnek egy ország gazdaságát alakító szerepére, jelentőségére, ezért folyamatosan vezet be duális szakképzési innovatív elemeket. Mint fogalmazott: hazánk 2010 óta hangsúlyos lépéseket tett annak érdekében, hogy a szakiskolai és szakközépiskolai képzés, továbbá a felnőttek szakmai képzése jobban megfeleljen a munkaerő-piaci követelményeknek. Bozhidar Loukarski érdeklődését magyarázva kifejtette, Bulgáriában most tervezik bevezetni a duális szakképzési rendszert.

(Fotó: Dede Géza/NGM)

A két ország gazdasági kapcsolatainak dinamikus bővülését mutatja, hogy a Bulgáriába irányuló magyar kivitel értéke tavaly megközelítette az egymilliárd eurót, amely az előző évi adatokhoz képet több mint 13 százalékos növekedést jelent – hangsúlyozta Varga Mihály a Nemzetgazdasági Minisztériumban tartott tanácskozást követően. A felek egyetértettek abban, hogy különösen az elektromobilitás, az egészségipar, a kutatásfejlesztés és turisztika területén nyílik lehetőség a további együttműködésre. Varga Mihály elmondta: Közép-Kelet Európa az unió legversenyképesebb gazdasági övezete, ezért hazánk a kétoldalú kapcsolatokon túl a regionális együttműködést is szorgalmazza.

Kiemelt Partnereink