Beszállítók Újabb kétmillió járművet hívhatnak vissza a Takata miatt

Újabb kétmillió járművet hívhatnak vissza a Takata miatt

autopro.hu/V.M. | 2020.10.16 16:22

Újabb kétmillió járművet hívhatnak vissza a Takata miatt

Fotó: Pexels

A hibás légzsákok okozta botrányba belebukott japán Takata egyik korábbi üzletága 9 millió olyan biztonsági övet szállított japán autógyártóknak, amik tesztadatait meghamisították. A szabálytalanság akár 2 millió jármű visszahívását is szükségessé teheti.

Hirdetés

A szóban forgó üzletegységet az amerikai Joyson Safety Systems (JSS) autóipari beszállító vásárolta meg még 2018-ban. A japán közlekedési minisztérium felszólítására a vállalat már vizsgálatba kezdett, mely során több mint 20 év teszteredményeit nézik át a Hikone városában található üzemben. A cég közölte, hogy a szabálytalanságok még a kettő évvel korábbi akvizíció előtt merültek fel, tehát akkor, mikor az üzletrész még a Takata tulajdonában volt.

A japán közlekedési minisztérium egyik munkatársa a Reutersnek elárulta, hogy még zajlik a nyomozás, és nem tudják, hogy pontosan mennyi biztonsági övről van szó. Hozzátette, hogy az eredményeket más országok hatóságaival is meg fogják osztani.

A JSS japán üzletága a biztonsági övek piacán 40 százalékos részesedéssel rendelkezik a szigetországban, és körülbelül 30 százalékossal globálisan a Nikkei üzleti napilap szerint.

A JSS hazánkban is rendelkezik telephellyel, Joyson Safety Systems Hungary Kft. néven. A 2013-ban alapított miskolci céget szintén a Takatától vette át. A vállalat eredeti neve Takata Safety Systems Hungary Kft. volt.

Nem csak a légzsákok teszteredményeit hamisították

A japán Takata, amihez az egyik legnagyobb visszahívási botrány kötődik, 2017-ben ismerte be, hogy meghamisította a légzsákjaiba épített gázgenerátorok teszteredményeit. A gázképző anyag bizonyos körülmények között instabillá válhatott, és a kelleténél nagyobb erővel, repeszképződés mellett fújhatta fel a légzsákot, sebesüléseket vagy akár halált okozva.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink