Beszállítók Kezdődik Németország egyik legnagyobb ipari projektje

Kezdődik Németország egyik legnagyobb ipari projektje

autopro.hu/R.K.E. | 2024.03.25 17:19

Kezdődik Németország egyik legnagyobb ipari projektje

Fotó: Northvolt

Az építési munkálatok hivatalos kezdőjelét a Schleswig-Holstein tartományban, Dithmarschenben található Heide városának kapujában adták meg Olaf Scholz szövetségi kancellár és Robert Habeck alkancellár jelenlétében.

Hirdetés

Mielőtt az ünnepélyes alapkőletétel helyett a jelképes építési gombot megnyomták volna, maga Peter Carlsson, a Northvolt vezérigazgatója és a projektcsapat tagjai tájékoztatták a kancellárt és a miniszterelnököt az építési projektről. A Northvolt szerint a gyár Németország egyik legnagyobb ipari projektje.

A 2022 márciusában tett bejelentés ellenére nem volt magától értetődő, hogy az úttörő eseményre egyáltalán sor kerül. Bár a vállalat gyorsan megkapta a szükséges IPCEI finanszírozási jóváhagyást, 2022 őszén még mindig olyan pletykák jártak, hogy az ukrajnai konfliktust követő magas energiaárak késleltethetik a gyár megépítését. Később pedig az észak-amerikai támogatások arra csábították a Northvoltot, hogy időközben bejelentse egy kanadai akkumulátorgyár építését. Miután 2023 decemberében Berlinben döntés született arról, hogy az akkori költségvetési befagyasztás ellenére is kifizetik a Northvolt támogatását, a Northvolt végül 2024 januárjában vállalta, hogy megépíti az akkumulátorgyárat Heide-ben.

Az első akkumulátorcellák 2026-ban épülnek meg Heide-ben a 4,5 milliárd eurós beruházás részeként, amelyhez a Northvolt a Battery IPCEI keretében részben Németországtól kap támogatást, mintegy 564 millió eurót a szövetségi kormánytól és mintegy 136 millió eurót Schleswig-Holstein tartománytól – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink