Beszállítók Tibori Pál-Levente: folyamatosan keresünk újabb beszállítókat

Tibori Pál-Levente: folyamatosan keresünk újabb beszállítókat

Gégény István | 2016.05.09 08:36

Tibori Pál-Levente: folyamatosan keresünk újabb beszállítókat

31 milliárdos beruházás révén főként lökhárítókat gyárt majd az SMP Kecskeméten. A döntés, az üzem kivitelezése és a leendő termelés részleteiről kérdeztük az SMR Automotive Mirror Technology Hungary Bt. kelet-európai és németországi alelnökét.

Tibori Pál-Levente

– Az új kecskeméti beruházás kapcsán több megjelölés is előkerült: kérjük, segítsen eligazodni az SMR, SMG, SMP nevek kapcsolata között!
– Az 1975-ben alapított Samvardhana Motherson Group (Motherson) egy globálisan működő, az autóipar számára teljes körű rendszermegoldásokat kínáló beszállító, amely több mint 75 ezer munkavállalót foglalkoztat, 180-nál is több gyártóegységében. Az SMR és az SMP, mint a magas minőségű autóipari alkatrészek és modulok specialistái, a Motherson cégcsoport tagjai. A Samvardhana Motherson Reflectec (SMR) külső visszapillantó tükröket gyárt, és két évtizede van jelen Magyarországon mosonmagyaróvári és mosonszolnoki gyáraival. A Samvardhana Motherson Peguform (SMP) a műanyag technológiák szakértője, elsősorban vezetőfülkéket, ajtópaneleket és lökhárító modulokat állít elő; a kecskeméti gyár az SMP első gyártóüzeme lesz az országban, amelyet testvérvállalata, az SMR Hungary támogatásával hoz létre.

– Miért éppen hazánkra, ezen belül Kecskemétre esett a 31 milliárdos beruházás kapcsán az indiai anyacég választása?
– A Samvardhana Motherson Group a két magyarországi SMR gyár elmúlt 5 éves kiemelkedő teljesítményének és növekedési ütemének köszönhetően döntött egy újabb jelentős hazai beruházás mellett. Magyarország kormánya és a HIPA is fontos szerepet vállalt abban, hogy az új SMP gyár Magyarországra érkezzen; az SMR Hungary stratégiai partnereként a magyar kormány 7,72 milliárd forinttal járult hozzá a megvalósításhoz. Kecskemét városa örömmel fogadta be a beruházást, és a lehető legjobb feltételeket biztosította ahhoz, hogy ilyen rövid időn belül felépíthessünk egy 44 ezer négyzetméteres gyártóüzemet. Emellett a fejlődő ipari parkban található Daimler gyár közelsége is Kecskemét választása mellett szólt.

– A beruházás kapcsán legutóbb az alapkőletételről adhattunk hírt. Hogy áll most az építkezés, mikor indulhat be a termelés?
– A kivitelezés a tervek szerint halad. A gyár több mint 30 százaléka elkészült, beleértve a leglátványosabb elemeket, mint az épület formája és külső része, míg a belső munkálatok és az épületgépészeti kivitelezés még folyamatban vannak. Az eredetileg kitűzött célok szerint a gyár 2017 elején kezdi meg működését, amely az eddigiek alapján tarthatónak tűnik, a sorozatgyártás beindítását pedig 2018-ra ütemezzük.

– Keresnek-e beszállítókat, s ha igen, milyen feltételekkel?
– A magyar gazdaságba való további beágyazódás az egyik fő vállalásunk volt a Magyarország kormányával megkötött stratégiai együttműködési megállapodásban. Az SMR Hungary folyamatosan növeli a helyi vállalkozások számának arányát az ellátási láncon belül, és a jövőben is folytatjuk az újabb beszállítók bevonását, különösen az SMP Kecskemét beindítását megelőző időszakban. A beszerzés számos területen ír ki pályázatot a jelentkezők számára.

– Várhatóan mely OEM vállalatok számára fognak lökhárítókat gyártani Kecskeméten – az export mellett a hazai gyárakba is szállítanak-e majd alkatrészeket?
– Kezdetben a kecskeméti SMP főként lökhárítókat és ajtópaneleket gyárt majd, például a Daimler számára, a későbbiekben pedig opcionálisan hasonló termékeket szállít más, a Motherson Group vevői portfóliójába tartozó autógyártóknak is. A Motherson 1995 óta áll üzleti kapcsolatban a Daimlerrel. Az SMR, amely 2009-ben csatlakozott a Motherson cégcsoporthoz, már több mint 50 éve szállít tükröket a Daimlernek. 2014-ben az autóipari óriás globális partnerségért járó díjjal tüntette ki a Motherson cégcsoportot, amelyre rendkívül büszkék vagyunk. Megbízható szállítóként célunk az, hogy lokális megoldásokat kínáljunk vevőink számára, alkalmazkodva a bővítési stratégiájukhoz. Az új kecskeméti gyárunk felépítése is ennek a vevői stratégiához való alkalmazkodásnak a része.

– Hazánkban egyre jelentősebb munkaerőhiányról számol be több nagyvállalat. Tartanak-e erre vonatkozóan bármilyen kihívástól az új gyár kapcsán?
– A megfelelően képzett és motivált munkavállalók toborzása mindig kihívást jelent. Szerencsére az SMP képes profitálni a testvérvállalata tapasztalatából, partnerkapcsolataiból, a helyi oktatási intézményekkel kialakított együttműködésekből, valamint a magyarországi munkáltatói márkaépítési törekvéseiből. Az előrejelzések szerint a Motherson a jövőben további növekedést ér majd el, amely hosszú távú foglalkoztatást és karrierépítési lehetőséget biztosít azoknak, akik csatlakoznak az SMP csapatához.

Kiemelt Partnereink