Beszállítók Áttörést ért el az SK On a szilárdtest-akkuknál

Áttörést ért el az SK On a szilárdtest-akkuknál

autopro.hu/R.K.E. | 2024.06.19 06:19

Áttörést ért el az SK On a szilárdtest-akkuknál

Fotó: SK On

Az SK On előrelépést ért el a szilárdtest-akkumulátorok fejlesztése terén: A dél-koreai vállalat azt állítja, hogy olyan szilárd polimer elektrolitot hozott létre lítium-fém akkumulátorokhoz, amely szobahőmérsékleten is üzemeltethető.

Hirdetés

Az SK On a Texasi Egyetem kutatócsoportjával közösen kifejlesztett egy új polimer elektrolitot, a „SIPE"-t (egy ionos vezető polimer elektrolit). Az akkumulátorgyártó vállalat úgy véli, hogy az elektrolit „jelentősen hozzájárul majd a szilárdtest-akkumulátorok teljesítményének javításához és a szilárdtest-akkumulátorok fejlesztésének felgyorsításához".

A polimer elektrolitokat a szilárdtest-akkumulátorok következő generációs anyagainak tekintik, amelyek alacsony költséggel és könnyű gyárthatósággal rendelkeznek. Az oxid- és szulfidalapú elektrolitokhoz képest azonban alacsonyabb az ionvezető képességük, ami azt jelenti, hogy általában csak magas, 70-80 Celsius-fokos hőmérsékleten működnek. Az SK On szerint ennek a korlátozásnak a leküzdése az egyik legnagyobb kihívás a szilárdtest-akkumulátorok területén.

A koreaiak ezért kutatásaik során az ionvezető képesség és a lítiumion-átadási együttható javítására összpontosítottak – és saját állításuk szerint így oldották meg a hőmérséklet-problémát.

Másra is lehet megoldás

Az SK On azt is állítja, hogy megoldást talált a polimer elektrolitok HPC-töltés során jellemzően nagy kapacitásveszteségére (az alacsony ionvezetőképesség miatt). A kutatók pontosítják, hogy saját kísérleteik során a SIPE-vel ellátott akkumulátorok magas töltési és kisütési sebességek (2C) esetén a kis töltési és kisütési sebességekhez (0,1C) képest a kisütési kapacitás 77 százalékát megtartották. A SIPE állítólag nagy mechanikai ellenállással is rendelkezik, ami lehetővé teszi a tömeggyártást, valamint nagy hőstabilitással, amely több mint 250 Celsius-fokos hőmérsékletet is kibír – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink