Beszállítók Németországban épülhet Európa első lítiumfeldolgozója

Németországban épülhet Európa első lítiumfeldolgozója

autopro.hu/V.M. | 2021.10.12 09:18

Németországban épülhet Európa első lítiumfeldolgozója

A Rock Tech Lithium feldolgozójának helyszíne a Guben melletti ipari parkban | Fotó: Rock Tech Lithium Inc.

Európa első lítiumfeldolgozó üzemét a Rock Tech Lithium tervezi felépíteni a németországi Guben településén. A működését 2024-ben megkezdő létesítmény olyan lítium-hidroxidot fog termelni, ami alkalmas az akkumulátorokban való felhasználásra.

Hirdetés

A kanadai cég elképzelése szerint a brandenburgi telephelyen a lítiumfeldolgozás minden részfeladatát végezni fogják, hogy azonban az üzem végül a feldolgozás folyamatának mekkora szakaszát fogja lefedni, többek között a később odaítélt támogatásoktól is függ.

A teljes beruházás értéke 470 millió euró. Az elkészült feldolgozót 160 technikus, mérnök és más dolgozó fogja üzemeltetni, akik évente 24 ezer tonna lítium-hidroxidot fognak kinyerni a feldolgozott nyersanyagból. Ez a mennyiség körülbelül félmillió elektromos autó lítium-ion akkumulátorához elegendő.

A mintegy húsz hektáros gubeni helyszínen jelenleg az építkezés előkészítése zajlik. A terület jó közlekedési összeköttetéssel rendelkezik, amit később vasúti kapcsolattal fejleszthetnek tovább. Ugyancsak a kiválasztott lokáció mellett szól, hogy az üzem működését helyileg termelt, megújuló forrásból származó energiával biztosíthatják majd.

Élre törne az újrahasznosításban

A Rock Tech Lithium lítiumbányászattal foglalkozó vállalat célja, hogy a világon elsőként valósítsa meg a fém zárt rendszerű körforgását, azaz a kitermelt és felhasznált lítium maradéktalan újrahasznosítását. 2030-ra az általa felhasznált nyersanyagok mintegy feléhez akkumulátorok újrahasznosításával akar hozzájutni.

Európa és annak autóipara számára egyre fontosabb a helyi lítiumértéklánc kiépítse, tekintve, hogy 2030-ra az elektromos autók telepeihez felhasznált lítium mennyisége Európában 18-szorosára, 2050-re pedig 60-szorosára fog emelkedni – olvasható a Green Car Congress oldalán.

Kiemelt Partnereink